Fordon
Northvolt bygger ny fabrik i Portugal – så här stor blir den
Volvo Cars och Northvolt ska bygga både en gemensam batterifabrik och ett utvecklingscenter. Det senare hamnar i Göteborg. Arkivbild Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT
Northvolt och oljebolaget Galp Energia startar ett samriskföretag med målet att tillverka litiumhydroxid i en anläggning i Portugal, som ska stå klar 2026.
Svenska batteritillverkaren Northvolt söker sig nedåt i litiumjonbatteriets värdekedja. Bolaget är överens med det portugisiska oljebolaget Galp Energia om att bilda samriskföretaget Aurora, som ska tillverka litiumhydroxid i en anläggning i Portugal, enligt ett pressmeddelande från Northvolt.
Ägarförhållandet kommer att bli 50/50 och investeringen beräknas uppgå till 700 miljoner euro, motsvarande 7,2 miljarder kronor. Det slutgiltiga investeringsbeslutet är ännu inte tagits. Alla tillstånd finns heller inte på plats ännu.
Anläggningen kommer att bli Europas största när den står klar 2026, men det är ännu oklart exakt var den ska ligga. Satsningen ska skapa 1 500 arbetstillfällen, direkt och indirekta.
35 000 ton litiumhydroxid
Till en början ska den producera 35 000 ton litiumhydroxid per år, vilket är tillräckligt för att bygga batterier med en sammanlagd energilagringskapacitet om 50 GWh, motsvarande en miljon elbilar om 50 kWh.
Som jämförelse ska Northvolts batterifabrik i Skellefteå fullt utbyggd få en produktionskapacitet om 60 GWh/år. Northvolt åtar sig att använda uppemot hälften av litiumhydroxiden som Aurora producerar.
Spodumen
Råvaran som Aurora ska använda sig av är spodumen, även kallat litiumaluminiuminosilikat (LiAl(SiO3)2).
I dagsläget bryts spodumenhaltig malm främst i Australien, men i Portugal pågår nu projekt för att starta gruvverksamhet. Savannah Resources vill till exempel påbörja brytningsprojektet Mina Do Barroso i norra delen av landet.
Aurora ska förädla spodumen till litiumhydroxid, som används vid tillverkning av litiumjonbatterier. Bolaget ska använda sig av en ”väl beprövad” omvandlingsprocess, men försöka att ”minimera och slutligen helt undvika beroendet av naturgas som med den konventionella metoden”.
Fakta: Litiumutvinning
Litium utvinns från ett dussintal olika litiumhaltiga mineral samt från saltlösningar innehållande olika litiumsalter, till exempel litiumklorid.
Lösta litiumsalter hittas främst i vätskedepåer i Sydamerika. Produkten som tillverkas är vanligen litiumkarbonat (Li2CO3), genom att vätskan som litiumsalterna är lösta i först avdunstas i stora dammar.
Bland mineralen är spodumen/litiumaluminiuminosilikat (LiAl(SiO3)2) vanligast att utgå från. Spodumen hittas i en silikatbergart kallad pegmatit som bryts i gruvor, främst i Australien.
De två vanligaste litiumhaltiga produkterna för batteriproduktion är litiumkarbonat respektive litiumhydroxidmonohydrat (LiOH•H2O, brukar benämnas litiumhydroxid), men även litiumklorid kan användas.
Celltillverkare brukar föredra litiumhydroxid om de tillverkar batterier med högt energiinnehåll, till exempel av kemin NMC811 (nickel, mangan, kobolt) samt NCA (nickel, kobolt, aluminium).
Källa: Spodumene: The Lithium Market, Resources and Processes