Fordon

Nevs skär ner på ”klassisk fordonsutveckling”

Elbilsutvecklaren Nevs, som bygger på resterna av Saab Automobiles i Trollhättan, varslar 300. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Nevs grundare Kai Johan Jiang och statsminister Stefan Löfven under en pressträff på fabriken i Trollhättan 2018. Foto: Adam Ihse/TT
Det självkörande fordonet Sango. Foto: Nevs.

Bilföretaget Nevs gör en teknikomställning och varslar 200 ingenjörer. Framöver ska mer fokus bli på självkörande och bildelning, och mindre på ”klassisk fordonsutveckling”.

Publicerad

På tisdagen kom nyheten att 300 personer, varav 200 ingenjörer, varslas på Nevs. Det är alltså en stor andel av de totalt drygt 650 anställda som bolaget har. Förklaringen från företaget är att man behöver göra en teknikomställning. Exakt vad det innebär vill dock Nevs inte gå in i detalj på.

– Vi kan inte säga så mycket i dag, i och med att vi lade varslet igår. Nu startar förhandlingarna internt om hur organisationen ska se ut och vilka områden vi ska fokusera på. I slutet av oktober ska hela processen vara avslutad och då vet vi vilka som blir kvar, säger Jonas Hernqvist, presstalesperson på Nevs.

"Rätt mycket att vända och vrida på"

Den allmänna inriktningen är ändå klar.

– Vi kommer att satsa på framtidens mobilitet, bildelning, självkörande, mobility as a service, och den kompetensen vi har inom eldrift, säger Jonas Hernqvist.

Företagsledningen har väl en plan för hur den här teknikomställningen ska gå till?

– Det är genom en satsning på de områdena som jag nämnde. Men vi varslar 200 ingenjörer, så det är rätt mycket att vända och vrida på innan vi vet hur det blir.

Ett exempel på en verksamhet som Nevs vill bygga vidare på är Pons, ett bildelningssystem som består av ett självkörande fordon.

– Vi är vassa inom exempelvis trafiksimulering. För att fortsätta vara i framkant måste vi satsa mer där och skära ner på andra områden, säger Jonas Hernqvist.

Vilka områden?

– Traditionell fordonsutveckling. Vår utmaning är väldigt lik den som hela fordonsindustrin står inför, med mer och mer mjukvara och mindre hårdvara. Bilen har blivit mer av en dator på fyra hjul. Även en självkörande bil måste såklart ha ett chassi och kunna bromsa, men det blir mindre fokus på hårdvaran.

Så sent som för ett år sedan berättade Nevs om fordonet Sango, som var tänkt att användas för Pons och som de själva skulle tillverka. Planen var då produktion i stor skala från 2023. Nevs ger i dag inga besked om vad som ska ske med planerna för Sango.

Det självkörande fordonet Sango. Foto: Nevs.

Ekonomiska problem hos ägarbolaget

Det finns dock de som anser att det finns andra motiv bakom varslet. Enligt Ronnie Hermansson, klubbordförande för Unionen på Nevs, handlar det troligen om ekonomiska problem hos Nevs ägare, kinesiska Evergrande Group.

– Vi vet ju att ägaren har stora skulder, men jag vet inte exakt hur illa det är säger Hermansson till SVT Nyheter Väst.