Fordon
Nevs köper in sig i svenska elvägsföretaget Elways
Nevs grundare Kai Johan Jiang under en pressträff på fabriken i Trollhättan. Foto: Adam Ihse / TT
Kinesiska Nevs fortsätter att investera i svenska bolag. Nu köper de in sig i elvägspionjären Elways och mjukvaruföretaget Mimer.
Nevs går in som ny delägare i det svenska elvägsföretaget Elways, det meddelade de båda bolagen vid en presskonferens i Shanghai i dag.
I ett pressmeddelande skriver Nevs att de har som mål att etablera ett ekosystem av "intelligenta elektriska vägar" som kan ladda eldrivna fordon i farten. I första skedet satsar de på en utbyggnad i Kina.
Elways grundades 2009 av den svenska ingenjören Gunnar Asplund. Företaget har utvecklat en teknik för konduktiv elöverföring under färd via en skena i vägen, och har varit med i bygget av två kilometer elväg utanför Arlanda flygplats.
"Den här tekniken gör det möjligt för elbilar att använda batterier med lägre kapacitet och därmed lägre vikt. Det gör elbilar billigare än konventionella fordon vad gäller inköpspris och driftskostnad", säger Gunnar Asplund i ett pressmeddelande.
Elways har genom åren ansökt om 20 svenska patent, varav 17 beviljats. De har även ansökt om 39 internationella patent.
Beskedet kom i samband med att Nevs firade byggstarten av sin andra elbilsfabrik i Kina. Sammantaget kommer fabrikerna att få en kapacitet på 400 000 bilar per år när de är i fullt bruk.
Nevs köpte upp biltillverkaren Saabs konkursbo 2012, men har än så länge inte lyckats producera en enda säljbar bil. Den första Nevsbilen har tydliga drag av Saab 9-3 och presenterades i december. Målet är en säljstart i slutet av detta år.
Samtidigt meddelar Nevs huvudägare Kai Johan Jiang att han via sitt bolag NEHS kommer att gå in som ny delägare i Uppsala-företaget Mimer som utvecklar databaslösningar.
Elways och Mimer kommer i sin tur inleda ett samarbete där data från elvägarna och fordonen på vägarna kan sammanställas på ett säkert och effektivt sätt i realtid.
Nevs kan i nuläget inte kommentera vilken ägarandel de fått i de svenska bolagen eller vad köpeskillingen ligger på. Det skriver Nevs kommunikationschef i ett mejl till Ny Teknik.