Fordon

Nevs: ”Epoken med en person per bil är över”

Nevs lanserar nu ett mobilitetssystem kallat Pons. Foto: Nevs
”Epoken med en person per bil är över”, enligt Anna Haupt. Foto: Nevs
Foto: Nevs
Anna Haupt, ansvarig för mobilitetslösningar på Nevs. Foto: Nevs

Från elbilslöften till mobilitetsframtid. Trollhättanbaserade Nevs byter spår och lanserar nu ett mobilitetssystem kallat Pons. ”Epoken med en person per bil är över”, säger Anna Haupt på Nevs.

Publicerad

Turerna kring bilindustrin i Trollhättan är många, långa och snirkliga. Nevs, som uppstod ur askan av Saab Automobiles konkursbo, har genom åren figurerat i media av flera olika skäl. Och varje gång har löftena om arbetstillfällen och fortsatt biltillverkning i staden varit närvarande.

Nu kommer dock de ambitionerna lite i skymundan, för under onsdagen lanserade Nevs sin nya satsning: Pons.

Även om nyheten förvisso innehåller ett nytt fordon, Sango, är det inte det som ligger i fokus. Nej, i stället handlar Pons om mobilitet – och hur man ska lösa denna.

Själva kallar Nevs det hela för ett mobilitetssystem och de menar att det här är lösningen för framtidens städer.

– Vi började med att analysera stadsbors starka vilja att köra sin egen bil i stället för att använda kollektivtrafik, trots att det innebär att man måste sitta i bilköer timtals varje dag. Skälet var att de ville vara ifred och inte bli störda. I sin bil anser man sig vara säker, trygg, avslappnad och fri, säger Anna Haupt, ansvarig för mobilitetslösningar på Nevs, i ett uttalande.

Anna Haupt, ansvarig för mobilitetslösningar på Nevs. Foto: Nevs

Och det var alltså utifrån den analysen som de tog fram Sango. Fordonet har sex flyttbara säten i tre rader och för passagerare som vill vara i fred så finns det höj- och sänkbara skärmväggar. Med alla skärmar uppe minskar utrymmet till fyra passagerare. Är de ombord i stället mer socialt inställda finns det ett läge där fyra stolar vänds mot varandra.

– Vi insåg att, för att verkligen dra nytta av den självkörande tekniken, så måste vi designa fordonet på ett sådant vis att det inte bara möjliggör delade fordon, utan också delade resor. Hur kombinerar du en delad resa med känslan att få vara i fred? Detta var en huvudutmaning för oss, säger Anna Haupt.

”Självkörande fordon är inte alls så långt bort”

Enligt Nevs så kan fordonet integreras med vilken självkörande mjukvara som helst. Men inför sin lansering har de valt att använda Auto X, som bland annat har Alibaba och Dongfeng Motors i ryggen.

Mobilitetssystemet som Nevs nu lanserar består utöver själva fordonen även en app där ägare kan övervaka sina självkörande bilar – och på den här punkten skiljer man sig inte nämnvärt från det dussintal uppstartsföretag som har presenterat liknande lösningar. Men till skillnad från andra menar Nevs att de snart är i hamn.

Foto: Nevs

Nästa steg på resan är att skicka ut tio robot-taxis i Stockholm där det första fordonet testas nu i Trollhättan.

– Att förflytta sig från A till B med eldrivna, självkörande fordon är inte alls så långt borta som bilindustrin kanske vill påskina. En ny tid kommer, där bilar är optimerade för städers behov och ökad livskvalitet för individen, säger Anna Haupt.

I samband med lanseringen av Pons framgår det även att Nevs grundare Kai Johan Jiang, lämnar bolaget. Han säljer alla kvarvarande aktier till kinesiska fastighetsgiganten Evergrande. Av Nevs personal så jobbar majoriteten i Kina, och även om bilproduktion i Trollhättan fortfarande sägs ligga på bordet är det inget som kommer ske de närmsta åren.

– Vi kommer inte ha någon massproduktion i Trollhättan innan 2023 någonstans, säger Nevs vd Stefan Tilk till Ekot.