Fordon

NCAP kräver global lägstanivå för säkerhet

Test av Renault Kwid. Foto: Global NCAP

Samma modell kan bete sig olika vid en krock – beroende på vilken marknad den är byggd för. Nu kräver Global NCAP en global lägstanivå på säkerheten, så att fattigare länder slipper de allra värsta bilarna.

Publicerad

Hyundais modell HB20, avsedd för marknader med en låg medelinkomst, fick bara en stjärna för sitt vuxenskydd av Latin NCAP. Krocktestet från 2020 är inte unikt, och problemet verkar inte vara avtagande.

Suzuki Swift har tre stjärnor i Europa medan den till synes identiska versionen som byggs i Indien bara fick två stjärnor. Ett annat exempel är Renault Kwid. Modellen hade redan fått svaga testresultat i Indien samt Brasilien – och trots en uppgradering med krockkuddar fram så plockade bilen bara hem två stjärnor i Global NCAP:s test Safer Cars for Africa. Det rapporterar Autocar.

Enligt Global NCAP:s teknikchef Alejandro Furas understryker Renault Kwid det faktum att biltillverkarna har en helt annan måttstock för länder där köparna är fattigare än i exempelvis Europa. Han tror att priserna pressas bland annat genom att sämre stål används samt att bilarna sätts samman med en lägre kvalitet på svetsjobben.

– Om du ser på Kwid så har den brasilianska versionen fått en en mycket bättre förstärkning av a-stolparna jämfört med den indiska versionen, det har vi sett genom att plocka isär bilen. Kwid uppgraderades avsevärt för Brasilien som gensvar på allmänhetens protester efter att den fallerade under de inledande krocktesterna där, säger Alejandro Furas.

De fattiga drabbas värst

Men nu kräver Global NCAP ett slut för detta – eller att det åtminstone ska finnas en vedertagen gräns som utgör en lägstanivå för hur osäker en bil får vara. För enligt FN är står låginkomstländerna för 90 procent av världens 1,3 miljoner årliga dödsfall i trafiken.

Bland annat tänker Global NCAP introducera mer krävande kriterier vid krocktester av bilar för den indiska marknaden. Organisationens vd, David Ward, anser att vissa konstellationer inom bilindustrin är "moraliskt bankrutta". Global NCAP:s utspel har dock mötts med tystnad från de bolag och sammanslutningar som står bakom de värsta modellerna.

Bland dem finns den kinesiska tillverkaren Great Wall vars pickup Steed plockade noll poäng, detta efter att framhjulet hade trängt in så långt i kupén att det nästan rörde vid framsätet. Andra utpekade syndare som ligger lågt är Society of Indian Automobile Manufacturers och the National Association of Automobile Manufacturers South Africa – samt Suzuki, som ansvarar för den Indien-byggda versionen av Swift, och Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance, som står bakom Kwid.