Fordon

Muller förnekar anklagelserna

Victor Muller, SAABs siste huvudägare, är åtalad för grovt försvårande av skattekontroll, anländer till Vänersborgs tingsrätt. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Victor Muller förnekar anklagelserna om skatteplanering och att pengar från Europeiska investeringsbanken (EIB) gått till honom personligen.

Publicerad

– Det smärtade verkligen att höra åklagaren säga att pengar från EIB användes för att betala mina fakturor, säger Muller.

Innan rättegångens lunchavbrott uppstod förvirring när Muller anklagade åklagarna för att ha undanhållit dokument. Det visade sig dock att dokumenten, beslagtagna från Spykers huvudkontor, finns i tingsrättens material men de har aldrig blivit översatta.

Under förhöret framkom att Victor Muller anser att han inte fick någon skattemässig fördel av att flytta från Nederländerna till Spanien, som åklagaren hävdat i sin beskrivning. Han framhåller i förhöret också att han aldrig haft någon dispyt med skattemyndigheterna i sitt hemland Nederländerna, och tackar den revisionsbyrå han använt för detta.

Det är samma revisionsbyrå som hjälpte Muller vid flytten till Spanien. Enligt åklagaren gjordes då ett upplägg av diskutabel skatteplanering.

Men enligt Muller hade han och hans företag inte betalat någon inkomstskatt i Nederländerna på mer än tio år, till följd av ett kostsamt företagsköp som höll nere vinsterna. Han flyttade inte från landet för att slippa skatt.

– Jag betalade ingen skatt ändå, säger Muller med emfas i rätten.

Överdriven makt

Muller anser att hans makt över Spyker överdrivits i media, eftersom han med något kortare undantag aldrig ägt mer än cirka 30 procent av företaget. Efter ett långt föredrag kom Victor Muller konkret till åtalspunkten.

– Det smärtade verkligen att höra åklagaren säga att pengar från EIB användes för att betala mina fakturor, säger Muller.

Han hade strax innan beskrivit den begränsning det innebar för Saab att i praktiken vara så noga övervakat av den Europeiska investeringsbanken, som lånat ut 400 miljoner euro till företaget i Trollhättan.

Muller gav på förmiddagen sin syn på hela rättegången.

– När jag lyssnade på åklagaren i går undrade jag om jag placerats i fel film.

Innan frågor ställdes gav Muller sedan en bakgrund om sig själv, som advokat och affärsman. Han berättade bland annat om sitt engagemang i branschen för bogserbåtar, inte minst i Latinamerika. Bolaget som bedrev verksamheten där hade namnet Lat, och var baserat på Nederländska Antillerna.

Läs mer:

Det är samma företag som senare skickade fakturor till Saab för Mullers arbete som konsult, ett upplägg som kritiserats av åklagaren.

Muller är starkt kritisk mot att åklagaren beskrivit bolaget Lat på Nederländska Antillerna som ett brevlådeföretag, även om det enda som fanns i bolaget vid tiden för de misstänkta arvoderingarna var Mullers egen yacht.

Victor Muller, som var bilföretagets siste storägare, styrelseordförande och vd, är åtalad för grovt försvårande av skattekontroll. Det är även hans vd-företrädare Jan Åke Jonsson och Saabs chefsjurist Kristina Geers, i rättegångens första del. Alla nekar till brott.

Chefsåklagare Olof Sahlgren på Ekobrottsmyndigheten anser dels att Victor Muller var för tätt knuten till Saab Automobile för att samtidigt få arvode som extern konsult, dels att avtal och fakturor om arvodet inte varit i ordning.

Fakturorna skrevs och skickades av Mullers privatsekreterare på nederländska Spyker, som ägde Saab. Den som formellt skulle ha betalt var ett bolag som Muller ägde på Nederländska Antillerna, men i praktiken gjordes utbetalningarna direkt till Mullers och hans hustrus konton.

De sju miljonerna har redan behandlats i en skattetvist, som Muller vann i kammarrätten. Men åklagaren hävdar att upplägget var en form av skatteplanering, där underlagen för fakturorna var så bristfälliga att de inte kunde kontrolleras.