Fordon
Moderat kritik mot statens fordonsbolag
Staffan Anger
Staffan Anger, moderat ledamot i näringsutskottet, menar att utskottet fördes bakom ljuset av regeringen när ledamöterna gav sitt stöd till bildandet av ett statligt riskkapitalbolag för fordonsindustrin.
-Vi som sitter för Alliansen i näringsutskottet uppfattade det som om vi röstade för ett bolag som skulle stödja fordonsindustrin, inte fungera som vilken bank som helst, säger Staffan Anger.
Enligt Staffan Anger var det samtal med näringsdepartementet och skrivningar i förslaget till bolagsordning som övertygad honom att det statliga bolaget Fouriertransform skulle främja och stödja svensk fordonsindustri.
-Men när vi hade röstat igenom stödet visade det sig att Fouriertransform bara blev ett vanligt riskkapitalbolag, säger han.
Staffan Anger är också besviken över att det tagit så lång tid för bolaget att komma igång med sin verksamhet:
-Beslutet i riksdagen togs i december 2008, men bolaget kom inte i gång förrän efter sommaren 2009, trots att alla visste att det var bråttom.
Även bland dem som sökt pengar från bolaget finns ett missnöje. En chef inom fordonsindustrin berättar att han hade stora förhoppningar vid sina första möten med Fouriertransform:
-Men till slut visade det sig att bolaget agerade som vilket riskkapitalbolag som helst. De ville minimera sina risker och tjäna så mycket pengar som möjligt, säger han.
Fouriertransform har existerat i 15 månader och gjort tre investeringar på sammanlagt 210 miljoner kronor.
-Visst tar vi risker, säger styrelsen ordförande Lars-Olof Gustavsson. De bolag vi gått in i är ju riskabla, de har ju nästan ingen kommersiell verksamhet.
Varför har det gått så långsamt?
-Jag delar inte den beskrivningen Jag har jobbat stenhårt sedan i augusti. Vi har varit extremt effektiva.
-Däremot tog lång tid innan man hade formerat en styrelse, det var väl det som drog ut på tiden.
Förutom bildandet av Fouriertransform innehöll regeringens krispaket till fordonsindustrin upp till 20 miljarder i statliga kreditgarantier för lån i Europeiska investeringsbanken. Av dem har nu fyra utlovats till Saab i Spyker-affären.
Regeringen lovade också att avsätta 5 miljarder kronor i undsättningslån till fordonsföretag i akut kris. De pengarna har inte använts alls.
Ny Teknik har trots upprepade försök inte fått någon kommentar från Näringsdepartementet.