Fordon

MIT-forskare: Hårdare vägar kan minska fordons förbrukning

Enligt forskare från MIT bidrar mjuka vägar till onödigt höga utsläpp från transportindustrin. Foto: Genre

Det är ingen nyhet att det är jobbigare att gå i mjuk sand än på trottoaren. Men hur stor skillnad kan det vara på hårt och ännu hårdare underlag? I en ny studie från MIT menar forskare att hårdare vägar kan minska fordons förbrukning.

Publicerad

Asfaltbetong har länge varit ett dominerande vägbeläggningslager. Egenskaper som förhållandevis lågt buller, god beständighet och bra ekonomi är fördelarna. Men forskare menar att asfaltens relativa mjukhet bidrar till onödigt högt utsläpp. I en studie menar de att en liten förändring i hur vägar läggs har potential att eliminera en halv procent av transportindustrins utsläpp av växthusgaser.

Det är ett forskarteam vid MIT som i en teoretisk studie kommit fram till dessa intressanta siffror. Enligt dem så får tunga transporter asfalten att flexa ned vid varje hjul. Något som innebär att fordonen befinner sig i en ständig grop som de måste klättra upp ur. Och det säger sig självt att detta är mer energikrävande än om vägen var helt plan. 

Enligt forskarna kan man lösa detta genom att göra vägarna hårdare. Och det går att göra relativt billigt med inblandning av syntetiskt fiber eller av grövre stenar.

– När vi som individer går på trottoaren så förefaller de vara väldigt hårda. De påverkas inte av oss. Men för en lastbil är det inte detsamma. Där blir det en tillräcklig inbuktning i ytan för att en del energi måste användas för att överkomma det lilla hål som skapas när man kör, säger Randolph Kirchain vid MIT i ett uttalande.

Men vad är då vinsterna? Baserat på forskarnas beräkningar skulle totalt 440 miljoner ton koldioxidekvivalenter "sparas" om tio procent av de amerikanska vägarna årligen gjordes tio procent hårdare de närmsta 50 åren.

Baksidan av myntet är att läggningen av dessa hårdare vägar troligtvis skulle ha en högre initialkostnad, men här menar forskarna att vägarnas längre livslängd väger upp det hela. Ett alternativ skulle ju vara att lägga betongväg i stället, men anläggningskostnaden för denna är mycket högre. Därför menar MIT-forskarna att deras lösning med att bara ändra "receptet" på asfalten är bättre. Det kräver inte nya processer, utan bara mindre modifieringar av de som används i dag.

En rapport på studien har publicerats i Transportation Reseach Record.