Fordon
Med kniven på strupen går det fort
Regeringen har lovat stödmiljarder till bilindustrin för att snabbare få fram miljöbilar och hybrider till marknaden. Men hur mycket kan man skynda på utvecklingsarbetet om man får några extra miljarder? Ny Teknik frågade bilföretagens experter.
Det ska gå att halvera utvecklingstiderna även i fordonsindustrin. Om man har kniven på strupen och får fria tyglar går det att göra snabbt, säger Scanias projektdirektör Lars Stenqvist.
Hans Wikman, som är ansvarig för utvecklingen av stora bilar på Volvo Personvagnar, är lite försiktigare.
- Vi har mer än halverat utvecklings-tiderna sen vi byggde 850-modellen.
- Det som då tog 60 månader gör vi nu på 24 månader.
I dag anser Hans Wikman att Volvos utvecklare jobbar så fort det går. Man har komprimerat tidsplanerna maximalt, ur riskhanteringssynpunkt. Det får inte bli fel.
Ändå ser han en rad möjligheter.
- Man kan ändra förutsättningarna, särskilt i speciella projekt. Om man samlar erfarna konstruktörer
i ett projekt så går det fortare än om man har oerfaret folk.
- Man kan också lägga pengar på att köpa kompetens, konsulttjänster. Det går också att tjäna lite tid på att öka bemanningen i projekt, och lite på att köpa modernare simuleringsverktyg, säger han.
- Men vi har kapat mycket på den sidan, vi har bara kvar en prototypserie mot tidigare tre. Fast kan vi börja konstruera i tvåskift skulle vi verkligen kunna tjäna tid.
Hans Wikman nämner exemplet med Driv-e-bilarna. Modellerna C30, S40 och V50 modifierades och miljöanpassades på rekordtid.
- Det arbetet låg helt utanför Volvos vanliga arbete och gick i en helt annan hastighet. Då hade vi kniven på strupen.