Fordon
Maud Olofsson:
- Det är kört för Saab
- Vi är inte beredda att ta över en bilfabrik från GM. Den enda realistiska vägen för Saab är en rekonstruktion.
UPPDATERAD
- Från regeringens sida stänger vi dörren för att ta över bilfabriker, sade Maud Olofsson på presskonferensen om Saab på onsdagsförmiddagen.
Hon hänvisade till erfarenheterna från varvskrisen på 1970-talet, när staten skulle rädda de svenska varven.
- I dagens penningvärde satsade regeringen ungefär 100 miljarder kronor i varvskrisen. Vi såg i slutändan att det var i stort sett bortkastade pengar, sade Maud Olofsson på den webbsända presskonferensen i Stockholm.
"GM har inte skött sitt ägande"
Hon tog till storsläggan mot Saabs ägare, den amerikanska biljätten General Motors.
- Jag är djupt besviken på GM. Man har inte skött sitt ägande av Saab, varken nu eller tidigare. GM har tagit sin hand från Saab och lagt ansvaret på svenska skattebetalare.
Hon sade att GM begärt stöd från svenska staten för att hjälpa till att hålla Saab vid till under 2009 så att GM kan bryta ut Saab ur GM-organisationen och göra det till ett självständigt företag som går att sälja.
- GM tycker att vi ska gå in med 5 miljarder kronor fram till 2010. Men vad blir det sedan? Ännu mer? Detta är inget realistiskt alternativ.
"Rekonstruktion enda vägen"
Maud Olofsson tror inte att Saab Automobile överlever som bolag – inte i nuvarande skick.
- Jag har svårt att se att GM skulle orka med ett fortsatt ägande. Jag har också svårt att se att det finns några köpare till Saab som det ser ut i dag. Och vi stänger dörren för att ta över.
- Det enda realistiska är en rekonstruktion. Då kan Saab med konkursförvaltarens hjälp hitta nya lösningar, sade Maud Olofsson.
"Satsa på vindkraft"
Hon tror att det finns många andra industriverksamheten att satsa på än just bilar.
- Ta vindkraften. I slutet av 1970-talet var Sverige en ledande vindkraftsnation. Det kan vi bli igen. Eller satsa på elbilar och plug-in-hybrider.
- Låt oss ta tiden att se vad vi kan göra för att utveckla nya industrier, sade Maud Olofsson.
"Skattebetalarnas pengar"
Hon gav också oppositionsledaren Mona Sahlin, som uppmanat regeringen att satsa de 5 miljarder kronor som GM vill att svenska staten ska satsa, en känga:
- Att lova ta över ett bilföretag som inte ens det största bilföretaget i världen vill satsa på är riskfyllt. Det här är inte monopolpengar. Det är riktiga pengar som skattebetalarna betalat in.
GM vill ha 280 miljarder kronor
2007 såldes det 75 miljoner nya bilar i hela världen varav 17 miljoner i USA.
2009 väntas bilförsäljningen ha fallit till cirka 55 miloner bilar i världen varav 10 miljoner i USA.
GM begär stöd hos den amerikanska regeringen på 22,5 miljarder dollar, motsvarande 180 miljarder kronor.
GM begär också stöd från Sverige, Kanada, Storbritannien, Tyskland och Thailand på ytterligare 13,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 100 miljarder kronor.
Totalt söker GM statliga stöd på 280 miljarder kronor fram till 2014, så GM:s saneringsprogram ska vara klart och koncernen på fötter igen - rejält bantad.