Fordon

Lyckad test av 3d-utskriven drönare till havs

Den billiga drönaren monterades ombord och sköts upp med en katapult från det brittiska fartyget HMS Mersey. Foto: Royal Navy, University of Southampton
Väl uppskjuten från fartyget dokumenterades drönarens färd längs kusten av en satellit. Foto: DigitalGlobe

Billiga drönare utskrivna med 3d-skrivare och monterade till havs. Det kan bli ett nytt vapen mot pirater till havs eller följder av naturkatastrofer.

Publicerad

Den väger tre kg, har en vingbredd på 1,5 meter och tillverkas av en 3d-skrivare som använder materialet polyamid. Jim Scanlan och hans kolleger vid Universitetet i Southampton, Storbritannien, har utvecklat en billig drönare som skrivs ut i fyra delar som monteras i hop på platsen där den ska användas. Den obemannade farkosten testades i förra veckan till havs av det brittiska fartyget HMS Mersey. Monterad ombord skickades drönare upp i luften med hjälp av en katapult för att sedan dokumentera färden in mot land med hjälp av en kamera. Efter ett par minuter landade den välbehållen på stranden.

- Marinen tycker att dagens drönare är för dyra. Vår kostar bara ett par 1000 dollar att tillverka. Det kan jämföras med kommersiella drönare som Scaneagle från Boeing som kostar 100 000 dollar, säger Jim Scanlan på University of Southampton.

Den låga kostnaden gör, enligt Jim Scanlan, att drönaren kan komma väl till pass för utsatta uppdrag som att övervaka vatten utsatta för pirater.

- Skjuter de ner den är det bara att skicka upp en ny.

Ännu så länge räcker dock batteriet bara till 40 minuter i luften, men enligt Jim Scanlan räcker det för uppdrag av det slaget.

Hans vision är skepp utrustade med upp till 50 drönare samt 3d-skrivare och material som behövs för att skriva ut reservdelar. Men innan dess gäller det att få 3d-skrivaren att klara utskrift under timmar till havs, utan att exaktheten påverkas av sjögången.

Gilla Ny Teknik på Facebook