Fordon

”Låt ingen ta din uppfinning om dubbdäck”

Mikael Fernholm visar ingredienserna i hans uppfinning: en förstärkare som ger energi till den blå magnetspolen som skapar ett magnetfält som värmer den kopparlindade dubben. De små led-lamporna är där för att visa att trådlös elöverföring fungerar. Foto: Jörgen Appelgren

Artikeln om den unge teknikern Mikael Fernholms patent på en däckdubb som trycks ut och dras in beroende på väglaget väckte ett enormt intresse hos Ny Tekniks läsare. Och Mikael svarade på alla frågor som ställdes i kommentarsfältet.

Publicerad

Lycka till” var ett genomgående tema i de närmare 40 kommentarer på Nyteknik.se och kommentarerna på Ny Tekniks Facebook-sida.

Och se upp så ingen annan tar uppfinningen”, skrev Krister A Martell. ”Det är stora aktörer som säkert vill sätta käppar i hjulet om de tror att deras egen business hotas.”

Rune Sundberg uppmanade också Mikael Fernholm att vara uppmärksam så att ingen annan tar uppfinningen. ”Ett patent är tyvärr inte något heltäckande skydd.”

En välkommen uppfinning”, skrev CoAx i kommentarfältet till webbartikeln.

Nu har vi bara att hoppas att inte några okynnesinvändningar kommer in, utan att han får finansieringen att gå vidare”, kommenterade CoAx.

Detaljfrågorna haglade över Mikael Fernholm, som lovade att sätta sig ned och svara alla.

De handlade om hur dubben sitter fast i däcket, vad som händer med dubben när däcket slits, om det rörliga dubbstiftet inte fastnar i dubben så småningom när det kommit smuts på dubben, om det inte skulle vara bättre med en mekanisk fjäder i stället för vax som trycker ut dubben, eller om det skulle vara bättre med variabla däcktryck och så vidare.

Och Mikael Fernholm hade svar på allt. Och han försäkrade att han hade tänkt på allt.

- Det finns lösningar på alla problem som jag redan stött på och då har jag jobbat med detta i sju år. Och jag har löst många problem redan, skriver han.

Gunnar Littmark, flitig kommentator på Ny Tekniks sajt, skriver att det spontant känns bättre med dubb som skjuts ut när däckens temperatur sjunker, vilket kan utföras utan tillförd energi som i Mikael Fernholms dubblösning där uppvärmt vax expanderar av värmetrådar i dubben och blixtsnabbt skjuter ut dubben.

Gunnar Littmark har också funderingar på priset för dubben, som helst ska kosta under 1 krona styck, men han avslutar med ett ”Lycka till och låt inte sura gubbar som jag minska din kreativitet!

Mikael Fernholm skriver i sitt svar att däckjätten Nokian testat idén med variabla dubbar som reagerar på väglagets temperatur.

- Problemet är att däckens temperatur ökar medan man kör med dem. Jag har haft nära kontakt med Nokian, som testat olika lösningar med tanke på vad du säger. Nokian konstaterade att deras prototyper helt enkelt inte fungerade på grund av att temperaturen i däcket ökade markant vid inbromsning, körning och acceleration, skriver Mikael Fernholm.

Han tar också upp kostnaderna för sitt system. Engångskostnaden för elektroniken kommer att hamna runt 5 000 kronor och kostnaden för dubben runt 5 kronor per dubb inklusive montering.

- Jag tycker kostnaderna är rimliga med tanke på att man inte behöver ha två uppsättningar däck, slipper förvaringskostnader - och slipper eventuella böter som dubbdäckskörning kan medföra, skriver Mikael Fernholm.

Läs reportaget om hans patenterade uppfinning här.


Följ Ny Teknik på Facebook!