Lastbilsjättar satsar på laddningsnätverk: ”Största investeringen hittills”
Volvo FH Electric, 2021. Foto: Volvo Group
Carl-Henric Svanberg. Foto: Nicklas Thegerström
Buss- och lastbilstillverkarna Volvokoncernen, Daimler Truck och Scania-ägaren Traton Group ska skapa ett gemensamt företag för att bygga upp ett offentligt laddningsnätverk. ”Vi är ibland konkurrenter och ibland samarbetspartner” säger Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg.
Laddningsnätverket ska serva tunga fjärrtransportlastbilar och långfärdsbussar, skriver Volvokoncernen i ett pressmeddelande.
Siktet är inställt på att starta upp samriskföretaget 2022, vilket dock förutsätter att berörda konkurrensmyndigheter ger klartecken.
"Parterna åtar sig tillsammans att investera 500 miljoner euro, vilket antas vara den i särklass största investeringen hittills i laddinfrastruktur inom den europeiska tunga lastbilsindustrin. Planen är att installera och driva minst 1 700 högpresterande gröna laddningspunkter vid och nära motorvägar samt vid logistik- och destinationspunkter, inom fem år från etableringen av samriskföretaget", skriver Volvokoncernen.
Samriskföretaget kommer främst att prioritera snabbladdning som passar ihop med den lagstadgade 45 minuter långa viloperioden för lastbilschaufförer, men även laddning över natten.
Laddnätverket kommer att vara öppet för alla kommersiella fordon i Europa, oavsett märke.
Carl-Henric Svanberg. Foto: Nicklas Thegerström
Ny Teknik publicera i dag en intervju med Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg. Där pratar han bland annat om att elsituationen kräver flera kritiska beslut i Sverige.
Annons
I intervjun berättar Carl-Henric Svanberg också om samarbetet med Traton och Daimler.
– Vi gör laddningsnät med Traton och Daimler, vi utvecklar bränsleceller med Daimler. Så man är konkurrenter ibland och ibland samarbetspartner. I hundra år har man hållit korten mot bröstet. Så det är kulturella skillnader man ska igenom, inte bara tekniska.
När insåg Volvo att ni måste samarbete mer med era konkurrenter?
– Det är först för ett par år sedan som det på allvar började växa fram. Den stora frågan för oss kom på vår kapitalmarknadsdag förra året då vi kom från en position där vi sa ”titta vi har också en elektriskt buss eller lastbil” till att säga ”okej, 2050 ska vi vara fossilfria. Och eftersom bilarna ska köra i tio år så blir det bara elektriska bilar vi säljer 2040”. Så plötsligt blev det bråttom och det tror jag var den stora acceleratorn för oss, säger Carl-Henric Svanberg.
Intervjun blev också ett poddavsnitt, som du hittar här: