Fordon

Kritiken: Därför sker olyckor med självkörande bilar

Ibland, i vissa fall eller helt självkörande? Klassifikationen för autonom teknik är vissa gånger rejält vilseledande.

Publicerad

Det är nu fyra år sedan som ingenjörsorganisationen SAE International delade in fordonstekniken för självkörande i sex nivåer. Tanken var att skaffa fram ett ramverk och en klassificering som skulle förenkla och synliggöra skillnaderna i tekniken. Nu får indelningen skarp kritik. I stället för att underlätta förståelse hävdar Gill Pratt, chef för Toyota Research Institute, att de förvillar. Det skriver brittiska tidningen Autocar.

I det nuvarande systemet är nivå noll teknik som endast kan ge föraren varningar, nivå ett är olika former av enkla förarassistenter. Först vid nivå två börjar man tala om viss automation och sedan ökar graden av autonomi upp till nivå fem där ratt och pedaler helt spelat ut sin roll.

Felaktig nivå resulterar i olyckor

De flesta fordonstillverkare jobbar i dagsläget runt nivå två då man kan släppa ratten ibland, nivå tre då man kan titta på annat under vissa förhållanden och nivå fyra där man kan börja fokusera på annat än körning. Men även om det till och från kommer nyheter om olika märkens framfart ger det inte en korrekt bild av hur långt tillverkarna kommit.

– Det är extremt viktigt att inte missuppfatta nivåerna som en sorts mätare på var olika företag befinner sig. Om du har en nivå fyra-bil som måste testas med säkerhetspersonal som övervakar hela tiden så är det inte nivå fyra, utan nivå två. Automation på nivå fyra beror helt på var du gör det, så då måste man gå mer på djupet, säger Gill Pratt i en intervju med Autocar.

Det Pratt menar är att det läggs för stor vikt vid klassificeringen, som inte är situationsanpassad, och det sprider en falsk uppfattning om vad självkörande bilar egentligen klarar av. Att tillverkare gärna använder sig av ord som Autopilot, Pilot Drive, Super cruise med mera för att ge förespeglingen om att bilarna kan köra själva underlättar inte.

– Den hyper-fokus som råder på nivåer hjälper inte tekniken. Nyckeln är hur många situationer autonom teknik klarar av, säger han.

Tidningen sammanfattar kritiken

Uttalandet sätter fingret på ett rådande problem och reflekterar okunskapen som finns kring området. Tesla är en tillverkare vars system vilselett förare. Det är ett nivå två-system, men många ägare till tillverkarens bilar tror att det klarar mer. Vilket senare leder till en serie uppmärksammade olyckor.

Även Audi har gjort stor sak av att de har en modell med nivå tre-system. I det senare fallet är det dock extremt situationsbegränsat, vilket inte alltid framgått när systemet beskrivits. Exakt vart Pratt vill komma med argumentationen är oklart, men ett sätt att minimera riskerna för missuppfattning är att förbjuda tillverkare att kalla sina system för självkörande tills dess de uppfyller nivå 5, skriver Autocar.