Fordon
Kravet från Sverige: Full betalning för Archer
Norge riskerar att få betala för sina Archer-pjäser trots att man hoppar av det svensk-norska artilleriprojektet. Samtidigt hävdar Norge fortfarande att kraven i miljardkontraktet med Bofors inte uppfyllts.
En vecka in i december berättade norska försvarsdepartementet att man drar sig ur det försenade svensk-norska utvecklingsprojektet kring artilleripjäsen Archer.
Enligt norska medier kan man komma att kräva tillbaka omkring 550 miljoner norska kronor av Sverige. Totalt kostar den norska beställningen, på 24 pjäser, dryga 1,3 miljarder svenska kronor.
Anders Carell, chef för armésystem FMV, Försvarets materielverk, har dock gott hopp om att svenska skattebetalare inte ska behöva stå för Norges nota. Enligt klausulerna i samarbetsavtalet ska den part som avbryter stå för den andra partens merkostnader.
Norge har ännu inte skriftligen sagt upp avtalet med Sverige. Men intensiva diskussioner pågår mellan ansvariga svenska och norska myndigheter.
– FMV har presenterat tre-fyra alternativ till lösningar som Norge ska ta ställning till, säger Anders Carell.
Men vilka de är vill han inte säga. På frågan om Norge kan komma att få bära hela kostnaden för sina avbeställda 24 pjäser svarar Carell:
– Det är vårt utgångsbud. Men var det slutligen hamnar är en förhandlingsfråga. Det kan möjligen bli så.
Majoren Vegard Finberg, presstalesman på norska försvarsdepartementet, vill avvakta med kommentarer:
– Det är kontrakten med leverantören Bofors som ska termineras, inte samarbetet med Sverige. Vad som blir resultatet av en slutuppgörelse är det för tidigt att säga något om.
Sverige och Norge har tillsammans utvecklat Archer sedan 2007. Ett 50-tal av svenska Försvarsmaktens haubitskanon 77B (155 mm) ska moderniseras och monteras på en sexhjulig Volvo-dumper.
Archer beskrivs kunna bli ett av världens bästa mobila artillerisystem. Laddad med den målsökande granaten Excalibur kan det nå nästan dubbelt så långt som konkurrenterna, exempelvis amerikanska M109, som Norge använder sig av sedan 1969.
Sverige och Norge beställde vardera 24 pjäser från BAE Systems Bofors i Karlskoga 2010. Men systemet är minst tre år försenat från leverantören.
Det är bägge länder missnöjda med.
Men enligt FMV överväger fördelarna och man är än i dag förvånad över avhoppet.
– Vi har fortfarande inte riktigt förstått grunderna för det norska beslutet, säger Anders Carell.
Norges försvarsdepartement har i media lämnat olika förklaringar. Bland annat sägs Archer inte klara den norska arméns nya, mer mobilt inriktade, operativa koncept.
Har avhoppet någon koppling till att Norge är ett Natoland?
– Vi vet inte, vi förstår ju som sagt inte riktigt de grundläggande motiven, säger Anders Carell.
Vilket eget ansvar har då Norge? Ny Teknik ställer frågan till det norska försvarsdepartementet.
– Det norska försvaret har noga följt utvecklingen och det har blivit mer och mer tydligt att det skulle vara mycket svårt att klara att utveckla en kanon som tillfredsställer norska krav. Vi har hela tiden varit tydliga med att det inte är aktuellt för försvaret att ta emot ett ofärdigt system, uppger Vegard Finberg.
FMV avser dock att fullfölja projektet och efter att en uppgörelse med Norge är klar väntar nya förhandlingar med BAE Systems Bofors.
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/2FWwOHODM1I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>