Fordon
”Jesus-batteriet” ska revolutionera batteritekniken
Renault Nissan-alliansen satsar på en ny batteriteknik och investerar i Ionic Materials. Målet är att snabbt få fram ett billigt, effektivt och driftsäkert elbilsbatteri.
Litiumjonbatterier är i dag nästintill allenarådande när det kommer till energilagring i elbilar. Men även om de har marknadsdominans så är de flesta överens om att tekniken bara är ett steg på vägen. I framtiden kommer batteriteknik med fast elektrolyt vara det som gäller, skriver Tekniskt Ukeblad.
BMW, Toyota, Bosch och Continental har kommit olika långt i processen att ta fram ett så kallat solid state-batteri för elbilar – och nu får de sällskap av det franskjapanska konglomeratet där Renault, Nissan och Mitsubishi ingår.
Renault Nissan-alliansen har instiftat en investeringsfond på en miljard dollar. Från den kommer de investera i olika uppstartsföretag – där amerikanska Ionic Materials är ett av de första.
Tekniken Ionic Materials håller på med har av tidningen Wired har beskrivits som ”Jesus-batteriet” på grund av den stora potentialen, att tekniken ska överträffa dagens batterier.
Men det handlar inte om teknik som gör litiumjonbatterier bättre – utan om något som ska ersätta litium: ett klassiskt alkaliskt batteri.
Första gången som omvärlden fick se tekniken var i somras. Då sa entreprenören och teknikgurun Bill Joy, som är delaktig i företaget, att de hade ett material redo – men att det skulle ta upp till fem år att kommersialisera.
En stor fördel är att batterierna inte har något behov av kobolt, ett ämne som är ett problem för industrin på grund av hur det bryts.
Bilbranschen tar avstånd från barnarbetet bakom batterierna
Ionic Materials använder sig av en polymer i batteriet, ett fast material i stället för vätska, och enligt företaget är fördelarna enorma. Batteriet är inte brandfarligt, och batteritekniken kan även öppna för att göra alkaliska batterier återuppladdningsbara.
Det innebär att man kan få fram billiga alkaliska ersättare till litiumjonbatterierna. Därtill planerar företaget att ersätta zink med aluminium.
I en intervju med Wired har Bill Joy, på en direkt fråga om tekniken är för bra för att vara sann, sagt att det är sunt att vara skeptisk mot högtflygande löften. Men att man måste komma ihåg att ibland lyckas ingenjörerna verkligen få fram något revolutionerande. Joy nämner halvledaretekniken, och menar att Ionic Materials har lyckats med något lika revolutionerande.
I en film har Ionic Materials gjort ett ballistiskt test av batteritekniken, där batteriet fungerar trots att det har blivit skjutet på: