Fordon

Jas Gripen E nådde ny milstolpe i hemligt test: "En häftig grej"

Första flygningen med Gripen E. Foto: Stefan Kalm

Utvecklingen av nya Jas Gripen E flyter på enligt planerna. I förra veckan nådde man en viktig milstolpe i utprovningsprogrammet. "Vi gick upp i överljud, stannade där en stund – och gjorde lite manövreringar", säger Jonas Hjelm på Saab.

Publicerad

Ett kvitto på att allt man gjort stämmer överen. Så beskriver Jonas Hjelm, Saabs chef för affärsområdet Aeronautics, de senaste testerna med Gripen E.

– I förra veckan flög vi överljud, vilket är en del i utprovningsprogrammet. Det är en häftig grej att göra första gången, och allt fungerade som vi trodde det skulle göra. Så ur det perspektivet var flygningen ganska odramatisk. Men det är en viktig milstolpe, säger han. 

Enligt Jonas har Saab mängder av data för att kunna göra verklighetstrogna simuleringar – men det krävs fortfarande äkta flygtid för att säkerställa att man är på rätt spår.

– Det är först när man börjar flyga som vi kan se hur systemen reagerar och beter sig. Utprovningen är så oerhört viktig för att vi ska kunna validera vår utveckling – och hittills har vi fått tummen upp på det.

Läs mer:

Hittills har Saab testflugit Gripen E i cirka 23 timmar och avklarat de mest basala av flygtesterna. Nu när man lyckats bocka av att planet hanterar övergången till överljudshastighet, påbörjas nästa nivå av tester.

– Lite längre fram under hösten kommer vi i ett läge där vi ska sätta på balkarna. Därefter kommer vi hänga på last, och det blir ett stort moment att se hur flygplanet agerar med vikt under vingarna, säger Jonas Hjelm.

Gripen E är den nya större versionen av försvarskoncernens stridsflygplan och enligt planerna ska den börja serietillverkas 2019, för testflygningar för Svenska- och Brasilianska försvaret. 

– Gripen E är större, kan ta mycket mer bränsle/med längre räckvidd, och har fler vapenbalksplatser., Men den stora revolutionen har skett på insidan. Vi kan nämligen särskilja flygkritisk och taktisk programvara.

Enligt Jonas Hjelm är det ett stort kliv framåt.

– I dag ligger all programvara samlad. Det gör att om man vill utöka med ett vapen eller sensor så behöver man omkvalificera hela flygplanet för flygsäkerhet. Vi tar jaktflygplanen in i digitaliseringens ålder, och vi kommer att kunna ha appar när det gäller en del i de taktiska systemen. Det innebär att alla mjukvaruuppdateringar och uppgraderingar kommer att gå snabbare och bli enklare, säger Jonas Hjelm.