Fordon

Hybridiserad traktorgrävare kan jobba inomhus med sladd

Foto: Per Trané
Foto: Per Trané
Foto: Per Trané
Foto: Per Trané
Foto: Per Trané
Foto: Per Trané
Foto: Per Trané
Foto: Per Trané

En svensk entreprenadmaskintillverkare är först med att visa upp en hybridiserad traktorgrävare som till och med går att köra helelektriskt med sladd inomhus. Och det är inte Volvo.

Publicerad

För fyra år sedan började ett gäng ingenjörer på entreprenadmaskintillverkaren Huddig i Hudiksvall att fundera på hybridtekniken. För tre år sedan satte utvecklingen fart.

- Vi tyckte att batterier och andra komponenter började bli tillräckligt bra för våra behov, säger Daniel Åkerström, projektledare på Huddig.

Resultatet är den hybridiserade traktorgrävaren som går att ha i möblerade rum. Eller i alla fall inomhus.

- Den går att köra på helt och hållet på batteri och en elsladd i väggen för stationära jobb inomhus, i gruvor eller andra miljöer där man vill undvika avgaser eller bara köra tyst, säger Huddigs vd Lars Lindahl.

Själva framdrivningen är en seriehybrid, med fyra elektriska hjulmotorer på 30kW som får ström från ett lithium-järn-fosfat-batteri på 25kWh. Batteriet laddas kontinuerligt av en fyrcylindrig dieselmotor på 104kW, eller från en sladd i väggen.

Hydrauliksystemet kan antingen drivas elektrisk, eller av dieselmotorn eller med en kombination av båda.

Maskinen kan arbeta upp till två timmar innan batteriet behöver laddas.

Utvecklingsjobbet startade för att Huddig ville ha en maskin med stark miljöprofil, något som saknas bland entreprenadmaskiner. Midjestyrda traktorgrävare används till allt möjligt från grävjobb till snöröjning till arbeten med personlyft.

Förutom att spara bränsle såg ingenjörerna en rad tekniska möjligheter.

- Hjulmotorerna gör att vi alltid kan styra kraft till de hjul som har grepp på hala underlag. Det blir som att köra med diffspärr i hela tiden utan att förlora styrförmågan, säger Daniel Åkerström.

Eldriften kan också ge mer kraft i uppförsbackar, som sedan återvinns i nerförsbackarna.

Huddig bygger själv chassit till sina entreprenadmaskiner. Resten av komponenterna kommer från olika underleverantörer. Den viktigaste utvecklingen har man inte släppt utanför huset:

- Mjukvaran som styr hela systemet utvecklar vi själv, säger Lars Linder.

Det hela ska inte bli mer än 10-20 procent dyrare än en konventionell midjestyrd grävlastare i samma storleksklass. Den i sin tur kostar från 2,5 miljoner och uppåt.

Konceptmaskinen har nu provkörts och ska visas på mässor och utställningar framöver. Om den blir verklighet beror på kundintresset. Vinnova har bidragit med 1,3 miljoner kronor till utvecklingen.

Själva hybridtekniken har fått namnet Tigon, en korsning mellan tiger och lejon.

- Den går att använda på alla våra maskiner, och även på exempelvis hjullastare, säger Daniel Åkerström.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Startade med grävarmar på traktorer

  • Volvo visade för cirka sju år sedan en hybridiserad midjestyrd hjullastare, L220F Hybrid. Där använde man i samma parallellhybridteknik som blivit framgångsrik i lastbilar och bussar (och Toyota Prius). Konceptet kom dock aldrig till produktion, utan lades på is efter något år.
  • Idag säger Volvo CE:s kommunikationschef att man fortfarande jobbar med hybrider.
    - Vi tror att det tillhör framtiden. Det har hänt jättemycket sedan dess, inte minst på batterisidan. Men det vi gör är ingenting vi visar nu.
  • Parallellhybridteknik innebär att ett fordon kan drivas av en elmotor och en förbränningsmotor, antingen tillsammans eller var för sig.
  • Seriehybridteknik (som Huddig använder) innebär att fordonet alltid drivs av en elmotor via ett batteri som laddas av en förbränningsmotor.
  • Huddig säljer ett hundratal entreprenadmaskiner varje år.
  • Företaget omsätter 243 miljoner kronor per år och har 90 anställda, varav ett 10-tal ingenjörer och tekniker.
  • Verksamheten startade 1959 under namnet Hymas, och affärsidén var att sätta grävarmar på jordbrukstraktorer.
  • Under åren har man samarbetat med såväl Valmet som Volvo BM.
  • När kontrakten med Volvo tog slut i början av 80-talet tog personalen över företaget och började bygga egna maskiner under varumärket Huddig.
  • 1986 bildades Huddig AB som nu ägs av Staffare AB, Ekstrands Maskin AB och Katrineholms Maskin AB.