Fordon

Hovrätten tar upp bussolycka

Hans Eriksson

I dag tar Svea hovrätt upp målet mot den kvinnliga busschaufför som dömts för vållande till annans död i samband med den svåra bussolyckan norr om Uppsala vintern 2007. –Det var halt väglag och det finns inga tekniska säkra bevis för att hon är ensam vållande eller ens vållande till olyckan, säger Hans Eriksson, konsult i trafikförarutbildningsfrågor.

Publicerad

Klockan var kvart i sju på morgonen och det var snömoddigt på länsväg 288. Bussarna på linje 811 mellan Östhammar och Uppsala höll bägge cirka 90 km/h när de från var sitt håll frontalkolliderade på en raksträcka. Sex människor omkom och sex skadades vid olyckan.

Efteråt fälldes den ena föraren, den då 21 åriga kvinnliga chauffören i bussen, för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik i Uppsala tingsrätt. Hon skadades fysiskt och psykisk, förlorade sin anställning och fick villkorlig dom.

Två år senare tar nu hovrätten upp målet. Den kvinnliga busschauffören har överklagat den tidigare domen och bestrider samtliga anklagelser.

Enligt rapporten från Statens haverikommission gjorde ingen av förarna något fel. I stället orsakades krocken av brister i vägens utformning och för höga hastighetsgränser, i kombination med brister i bussbolagets säkerhetsarbete.

Ingen av förarna hade exempelvis fått träna halkkörning och inga varningar eller rekommendationer hade getts med tanke på det hala väglaget.

Men i tingsrätten fälldes den kvinnliga chauffören.

Rätten menade att hon borde ha saktat ned i det osäkra väglaget inför omkörningen av en lastbil som stod parkerad i en sidoficka på hennes vägsida.

Hur olyckan gick till är dock fortfarande oklart.

Rätten skriver att den kvinnliga chauffören ”på ett närmast oförklarligt sätt felmanövrerat bussen och att detta skedde i en alltför hög hastighet”.

Civilingenjörerna Hans Eriksson, expert på förarutbildning, och Magnus Roland, Saabs gamla chassiexpert och mannen bakom Saab 9000, har studerat fakta i målet och hävdar att det finns brister i haverikommissionens utredning om hur olyckan gått till.

–Man har varken kunnat fastställa var krocken skedde eller vilken buss som kom över på fel sida, säger Magnus Roland.

Enligt honom är det dock fullt möjligt att klarlägga detta.

–Det går att räkna ut exakt var krocken skett med ledning av var bussarna stannat, att den kvinnliga chaufförens buss har låsta parkeringsbromsar och genom att det finns svarta bromsspår på mittlinjen, säger Magnus Roland.

Enligt honom tyder mycket på att den kvinnliga chauffören hanterat bussen på ett korrekt sätt.

Förhandlingarna i Svea hovrätt började i morse och fortsätter under morgondagen.