Fordon

Heliga kor ska skyddas i trafiken

Kor på väg. Foto: Marcin Białek (ursprung Wikipedia)

Volvo har lanserat systemet ”Large Animal Detection”, som känner igen och bromsar för vilt. Nu utvecklar indiska forskare en lågbudgetvariant. Den billiga tekniken kan redan identifiera 8 av 10 heliga kor på vägen.

Publicerad

Idag har autobroms-system börjat dyka upp även i enklare bilmodeller – i alla fall i väst. Över åren har Volvo kompletterat sitt system ”City Safety” med ”Pedestrian Detection”, som inkluderar fotgängare i skyddet. Modellerna S90, V90 och XC90 har även begåvats med ”Large Animal Detection”. Tekniken låter bilen identifiera och bromsa för vilt, som älg och stora rådjur.

Säkerhetssystemet är ett klokt val för oss i Sverige – men även för bilister i Indien. Landet delar våra problem med stora klövdjur på vägen, samtidigt tenderar de lokalt producerade bilmodellerna att ha en säkerhet som ligger årtionden efter den övriga världen.

Förhållandena borde vara tvärt om. För Indien har världens näst största vägnät, och ligger i topp när det kommer till antalet döda och skadade i trafiken. En viktig faktor är de dåligt underhållna vägarna, men några av de största olycksriskerna går på fyra ben.

Läs mer:

Hinduernas engagemang kring att skydda landets heliga kor är stort. I de flesta indiska delstater är det förbjudet att slakta djuret, och Gujarat höjde nyligen straffet för koslakt från sju års fängelse till livstid.

Nu arbetar Gujarat Technological University på en lösning för att även skydda djuren i trafiken, Det rör sig dock inte om ett autobroms-system. Forskarna Sachin Sharma och Dharmesh Shah har utvecklat teknik som kan identifiera stillastående kor så väl som djur i rörelse. Tekniken utgörs av en kamera och en algoritm. När ett heligt djur identifieras får föraren en varning, men måste bromsa manuellt.

Systemet ska vara pålitligt och så billigt att alla har råd med det – forskarna säger sig hämta inspiration från teknik som använda i autonoma bilar. Vid tester har deras system till 80 procent lyckas identifiera kossorna. Nu ska algoritmen optimeras, och sedan återstår problemet med nattkörning.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!