Fordon
Här är nya stridsflyget som ska skydda Storbritannien
Det brittiska försvarsministeriet har presenterat Tempest, vapnet som inte bara ska försvara landets luftrum – utan även dess industri.
En ersättare till Eurofighter Typhoon och en framtida gränsvakt. Under flygmässan Farnborough avtäckte Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson ett koncept som visar ett sjätte generationens stridsflygplan.
Men även om det stod en fysisk modell på plats – var den bakomliggande bilden det viktigaste. Nämligen att landet även efter Brexit ska vara en stormakt inom flygindustrin.
– Det här är en strategi för att behålla kontrollen i luftrummet, både hemma och utomlands – för att vara en fortsatt ledare inom sektorn, sa Williamson.
Utöver själva konceptet, som är framtaget av bland andra BAE Systems avslöjades även landets "Combat Air Strategy". Där framgår det att även om planen är viktiga, är industrin, tekniken och jobben som de leder till kritiska för landet. Williamson gick så långt att ha sa att Tempest kommer att vara en nyckel för att säkra sektorn.
– VI har varit världsledande inom stridsflyg-sektorn i ett sekel, med en avundsvärd bredd på skicklighet och teknik. Den här strategin gör det klart att vi är fast beslutna om att vi fortsätter vara det, sa han.
Stridsflyget ska flyga obemannat
De kommande åren, fram till 2025, kommer brittiska regeringen pytsa in två miljarder pund i utvecklingen av Tempest. Men de stora pengarna kommer BAE Systems, Rolls-Royce, Leonardo och MBDA att lägga in.
Även om det faktiska flygplanet fortfarande ligger över 15 år bort har man tydliga mål. Tempest ska kunna flyga obemannat, ha teknik som tillåter svärmning – dvs att planet kan styra multipla drönare, samt maskininlärning och ai.
I sig självt är det här inga ögonbrynshöjande nyheter – de här förmågorna utvecklas redan för nuvarande teknikplattformar.
Storbritannien har, trots sin storhet i branschen, inte på egen hand utvecklat ett stridsflyg på årtionden. Och eftersom man sitter i sitsen att man är på väg ut ur EU, har man exkluderats från det fransk-tyska projektet om att utveckla en Typhoon-ersättare.
Och även om ordstävet lyder ensam är stark (som Brexit-förespråkarna verkar hålla fast vid), är brittiska regeringen medveten om hur svåra sådana här gigantiska industriprojekt är. Vid avslöjandet av konceptet och strategin sträckte Gavin Williamson ut en hand till potentiella intressenter och samarbetspartners. Och enligt uppgifter kan en av dessa vara Sverige.