Tuk-Tuken är en succé i stora delar av Asien. Men den är långt från modern och hållbar. Det vill ett brittiskt konsortium ändra på och lanserar nu ett mer miljöanpassat alternativ.
Varje år säljs det miljontals Tuk-Tuks i Indien och Sydostasien. Och även om design och drivlina har många år på nacken är det trehjuliga fordonet väldigt populärt. Det har höjts röster om att Tuk-Tuks inte är miljövänliga, men hittills har det inte kommit ett bättre alternativ.
Det vill brittiska ingenjörsfirman D2H ändra på. Den har nu dragit igång ett konsortium vars mål är att utveckla ett innovativt, billigt och elektrifierat chassi som kan ersätta Tuk-Tuken. Och med tanke på hur utbredd fordonstypen är så kommer en ersättare onekligen att ha en väldigt stor marknad.
Designen som utvecklats följer L7E-klassifikationen i Europa och ses alltså som en tung fyrhjuling – vilket är ett avsteg från den klassiska trehjuliga Tuk-Tuk-designen. Det innebär dock att den inte behöver krocktestas för att få säljas som fordon. Men även om den absolut inte går att jämföra med en bil, menar D2H att konstruktionen är så pass robust att de utan problem kan säga att den höjer säkerheten i klassen.
Så vad har de konstruerat? Chassit använder fjädring, broms- och styrsystem plockat från ett annat egenutvecklad fordon. Elmaskinen sitter fram med drivningen på framhjulen och mellan bakhjulen sitter batteripacket.
– Många elfordon riktar in sig på hög prestanda och dyra chassikoncept. Även om de är fantastiska ingenjörsprojektet, så identifierade vi behovet av ett väldigt billigt, utsläppsfritt bruksfordon som kan modifieras för olika konfigurationer och erbjuda potential för den breda massan, säger Matthew Hicks, chefsingenjör för D2H Engineering, i ett uttalande.
En av grundförutsättningarna för att hålla nere vikt och kostnad var att titta på materialvalen. I konsortiet har företaget Coventive Composites utvecklat en jute-baserad naturfiber-polymer. Jute är något som det finns i överflöd på de tänkta marknaderna och genom att inte använda dyrare och tyngre metaller så hålls både pris och vikt nere. Chassit väger endast 480 kilo exklusive batteri, men exakt vad för typ av drivlina och elarkitektur som ska sättas in säger Matthew Hicks inte är klart än.
Annons
Foto: D2H Engineering
-Vi har designat för en drivlina med låg spänning men vi har ingen specifik lösning klar än. Men oavsett skänker det oss tillräcklig energi och kylning för tolv timmars användning. De här är bruksfordon och behöver kunna hållas i rullning under långa perioder.
Nästa steg på resan mot att ersätta Tuk-Tuken är att gå från prototypfasen till att börja testa fordonet på riktigt. Varav det nu ska letas både batteri- och drivlinepartners.
– Det här är en modern, hållbar version av den legendariska Tuk-Tuken som har varit framgångsrik i att mobilisera miljontals i Indien, Sydostasien och Sydamerika. Om vi kan skapa ett lättare, säkrare och utsläppsfritt alternativ som konkurrera när det kommer till kostnad och användningsområden – då har vi gjort jobbet, säger Matthew Hicks.