Fordon
Här är däcket som fäller ner dubbarna vid halka
En svensk dubb-innovation minskar bromssträckan på is. Om de vanliga däcken börjar glida fälls en dubbskiva ner i vägbanan.
Uppfinnaren Thorvald Granström har utvecklat en helt ny typ av dubbdäck. Det består i själva verket av två smala, vanliga däck på varsin sida av en skiva med kraftiga dubbar (se bilden). Vid normalt väglag rullar bilen mot vägbanan med de smala, vanliga däcken. Om det blir halt och däcken glider minst fem centimeter fälls dubbskivan ut och ger kraftigt grepp i vägbanan.
Redan för några år sedan testades konceptet på en däckprovningsanläggning hos VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, i Linköping. Testerna, som gjordes i laboratoriemiljö på våt is, visade att isgreppet förbättrades avsevärt vid bromsning med låst hjul.
Därefter fick Thorvald Granström närmare 100 000 kronor i finansiering från Skyltfonden för att tillverka fyra prototypdäck och testa dem på en personbil. Dessa tester gjordes i april i år av biltestföretaget ATM i Arjeplog, som körde en Volvo V70 på isbana med de nya specialdäcken och med vanliga dubbdäck. Testprotokollet visar att bromssträckan i snitt blev 8,8 meter kortare med Thorvald Granströms uppfinning vid 50 km/h. Vid 70 km/h blev bromssträckan i snitt 4,2 meter kortare.
Vid testerna upptäcktes en komplikation; tekniken fungerar inte tillsammans med ABS-system. Orsaken är att bilen inte hinner glida tillräckligt långt för att dubbskivan ska aktiveras. Vid testerna kopplades därför ABS-systemet ur när det redovisade resultatet uppmättes. I en kommentar skriver ATM att bilen då ställde sig i sidled vid inbromsning med vanliga dubbdäck, medan det körde rakt fram med det nya däcket. Testföraren gjorde även en testsekvens med vanliga dubbdäck och ABS-system inkopplat. Även då blev bromssträckan längre jämfört med Thorvald Granströms däck.
Om tekniken ska införas i fordon måste ABS-systemet programmeras om så att det reagerar långsammare. Det tror Thorvald Granström blir svårt att få acceptans för i personbilar.
- Men för lastbilar tror jag att det kan vara lättare eftersom lastbilar ofta anpassas efter vad ägaren ska använda den till, säger han.
Skyltfonden har nu skjutit till ytterligare drygt 100 000 kronor för att testa tekniken på en lastbil. Målet är att genomföra testet kommande vintersäsong. Samtidigt ska Thorvald Granström söka bidrag från Energimyndigheten eftersom innovationen sänker rullmotståndet och därmed bränsleförbrukningen. På sikt vill han hitta en samarbetspartner som kan skapa en kommersiell produkt av konceptet.
Men hur funkar det då?
Dubbskivans diameter är något större än diametern på de smala, vanliga däcken. Men dubbskivan sitter inte fast i navet. Vid normalt väglag drivs det i stället runt av en kugge i ett av de smala, vanliga däcken, så att det roterar ocentrerat kring navet. Det innebär att dubbarna endast vilar mot vägbanan av skivans egen tyngd.
Vid halka aktiveras dubbskivan automatiskt om de smala, vanliga däcken glider cirka fem centimeter. Då centreras dubbskivan så att dubbarna vilar mot vägbanan med fordonens hela tyngd.
Se även bilderna.
Patentet hittar du här