Fordon
Här 3d-printar Ford bildelar
Ford satsar på tillverkning med hjälp av den nya generationen 3d-skivare. Förhoppningen är bland annat att kunna erbjuda köparna ”personifierade” bildelar – som samtidigt väger mindre.
Tekniken har tagit rejäla kliv framåt. 3d-skivarna har inte bara blivit billigare – nu kan de prestera saker som ingen trodde var möjligt för tio år sedan. Enligt Global Industry Analysts beräknas teknikområdet vara värt omkring 85 miljarder kronor år 2020.
Ford är den första biltillverkaren som ger sig i kast med Stratasys Infinite Build 3D Printer. Det är den senaste generationens 3d-skrivare. Storleken är som ett rum, och till skillnad från konventionella skrivare bygger den inte uppåt – utan horisontellt. Tekniken innebär bland annat att det teoretiskt inte finns någon gräns för hur långa föremål som kan tillverkas. Exempelvis kan man skriva ut en hel instrumentpanel.
Det här är goda nyheter för bilindustrin. Ford ser en möjlighet att tillverka prototyper, gjutformar och pressverktyg till en bråkdel av ordinarie pris. Att exempelvis ta fram en prototyp för ett grenrör kan ta flera månader – men med den nya tekniken kan man printa en förlaga på några dagar.
Ford tänker sig även att man ska kunna skriva ut rena bildelar, exempelvis spoilers. Istället för att materialet matas ut i trådform hettar Stratasys Infinite Build 3D Printer termoplastpulver till smältpunkten i munstycket – vilket ger ett mycket bättre resultat.
3d-skivarna är fortfarande för långsamma för massproduktion. Ford kommer främst använda tekniken för detaljer som tillverkas i mindre volymer, exempelvis till Ford Performance. Men 3D-skrivaren öppnar också för att kunder kan beställa ”personifierade” delar, som dessutom väger mindre än Fords originalkomponenter. Detta är intressant ur ett bränslesparande perspektiv.
Läs mer:
Ett av branschens mest spännande områden är kanske utvecklingen inom 3d-skrivare som printar metallföremål. En 400 W laser bränner ned i ett tunt lager av metallpulver. Processen upprepas i tusentals lager och slutresultatet är exempelvis en fungerande motorkomponent. 3d-folket hävdar att deras produkter faktiskt kan vara mer stryktåliga än traditionella delar. Processen lämnar dessutom inget spill.
I dag klarar många skrivare dock bara av att printa mindre metallföremål, ofta upp till 27 centimeter. De största kommersiella maskinerna hanterar som mest objekt som är strax under 50 centimeter långa. Men tanken på vart utvecklingen kan befinns sig om bara några år svindlar.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!