Fordon
Han kör Sveriges första batteritraktor
Kompaktlastaren i bruk
Behovet har funnits länge och nu har de kommit till slut: små, laddbara kompaktlastare till lantbruksarbete. De är upp till fyra gånger så effektiva som motsvarande dieselmaskiner.
JTI - Institutet för jordbruk- och miljöteknik, testar Sveriges första eldrivna gårdstraktor. Syftet är att minska diselförbrukningen vid lantbruk.
Ola Pettersson är projektledare vid JTI och har jobbat under flera år med att effektivisera lantbruket och minska beroendet av fossil diesel. Han har upptäckt ett stort behov, hos framförallt djurbönderna, av små, eldrivna, gårdsmaskiner som kan användas inomhus.
– Behovet har funnits länge då diselmaskinerna, som använts vid bland annat utfodring av djur, är högljudda och släpper ut mycket avgaser. Tekniken har också funnits länge, i exempelvis industrins batteridrivna truckar. De har bara inte anpassats för lantbruksarbete, säger han.
Inga tillverkare nappade när JTI presenterade förslaget om en batteridriven gårdstraktor. Men för ungefär ett och ett halvt år sedan lanserade tyska Weidmann en batteridriven kompaktlastare för jordbruksarbete.
Med finansiering från bland andra Energimyndigheten, så inledde JTI projektet där de ska följa fyra av Weidmanns maskiner hos svenska lantbrukare. Under ett par år ska de studera användbarheten och energianvändningen hos traktorerna.
– Vi har fått mycket positiva reaktioner från bönderna som provat traktorn och märkt ett stort intresse från andra lantbrukare, säger Ola Pettersson.
Karl-Göran Hogmalm driver ett ekologiskt jordbruk i norra Bohuslän. Han skaffade kompaktlastaren i somras för att använda den till gårdsarbete som att lasta balar och fodra djuren.
– Jag och min fru jobbar båda heltid på vår gård. Kompaktlastaren är så effektiv att den blivit oumbärlig för oss, säger han.
Och energibesparingen är stor. Den energi som tidigare gick åt enbart för att värma upp dieselmotorn på Karl-Göran Hogmalms större traktor, räcker för kompaktlastaren för att utföra hela jobbet.
De eldrivna maskinerna använder en fjärdedel av energin som deras dieselmotsvarighet gör. Samtidigt menar Ola Pettersson att de uppfattas som rappa och kvicka eftersom framdriften och hydrauliken drivs av två separata motorer.
Projektet kan även i framtiden leda till eldrivna stadstraktorer gjorda för exempelvis parkskötsel och renhållning.