Fordon

Halva styrelsen riskerar jäv

Tre av sju ledamöter i Fouriertransform kan få problem med jäv. Grafik: Ingemar Franzén
Hasse Johansson. Foto: Stefan Almérs
Lars-Göran Moberg. Foto: Volvo
Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist

Det finns stor risk för jäv när det nya, statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform tar beslut. Halva styrelsen är djupt inblandad i den fordonsindustri som det nybildade statliga bolaget nu ska investera tre miljarder kronor i.

Publicerad

Ny Teknik har granskat de nyvalda ledamöternas styrelseuppdrag och bisysslor. Tre av de sex ledamöterna har långvariga engagemang inom fordonsindustrin.

En är chef för forskning och utveckling inom Scania.

Två har tidigare varit höga chefer inom Volvo och sitter nu i styrelser för olika svenska underleverantörer.

- Här föreligger klar risk för jäv. Enligt aktiebolagslagen får de inte vara med och fatta beslut i ärenden där de har ett väsentligt intresse, säger Anders Lagerstedt, specialist på bolagsrätt vid Stockholms universitet.

Han suckar och säger att det verkar "direkt korkat" att delta i styrelser där det så uppenbart finns risk för jäv.

Det är heller inga småsummor som den nya styrelsen i Fouriertransform ska besluta om. Investeringarna ska bidra till forskning och utveckling inom det svenska fordonsklustret och kommer i storleksordning att handla om 50-200 miljoner kronor per projekt.

Syftet är också att de ska ge god avkastning tillbaka till staten.

- Det vanligaste blir nog att vi går in och blir delägare och går ut fem år senare, säger Lars Erik Fredriksson, näringsdepartementets representant i styrelsen.

Flera personer inom fordonsindustrin som Ny Teknik varit i kontakt med är oroliga över ledamöternas dubbla roller.

- Det är obehagligt att de får insyn i hemliga projekt, patent och ritningar, säger en av dem, som vill vara anonym.

De som kan få problem med jäv är:

*Hasse Johansson. Är FoU-chef på Scania och sitter med i flera av bolagets styrelser och är ordförande i två av dem.

*Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist. Har tidigare varit hög chef inom Volvo. Hon är i dag styrelseordförande

i Stiftelsen för strategisk forskning, men också styrelseordförande i Sintercast, som levererar grafitjärn-motorkomponenter till Volvo Powertrain.

Hon är också styrelsemedlem i norska Kongsberg Automotive, som bland annat säljer sittlösningar, växellådor och nackstöd till Volvo, Saab och Scania. Bolaget har tillverkning i Sverige.

Dessutom är Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist kollega med Malin Persson, vd för Volvo Technology, i styrelsen för det kvinnliga nätverket Ruter Dam sedan flera år och sitter i Vinnovas programkommitté som delar ut pengar till fordonsforskning. Dessutom har hon konsultuppdrag för ESS Scandinavia. Sedan tre år tillbaka jobbar hon där med att locka svenska forskningsbolag till ESS.

*Lars-Göran Moberg. I?dag styrelseordförande i Haldex, som bland annat utvecklar och tillverkar system för fyrhjulsdrift i bilar.

Fram till pensionen i december 2007 var han vd för Volvo Powertrain och teknisk direktör för AB Volvo. Han har även varit medlem av Volvos koncernledning och styrelseordförande i utvecklingsbolaget Volvo Technology och Volvo 3P (produktplanering, produktutveckling och inköp för koncernens lastbilsbolag).

Övriga styrelsemedlemmar är ordföranden Lars-Olof Gustavsson, styrelseordförande i Fourseasons Venture Capital, samt Cecilia Schelin Seidegård, styrelseordförande i KTH, och Karin Kronstam, styrelseordförande i Svolder.