Fordon
Hägglunds nya stridsfordon slåss med augmented reality
Nu lanserar BAE Systems Hägglunds en ny version av sitt klassiska stridsfordon. CV90 MkIV har bland annat fått radikalt ökad datakraft. Det innebär att besättningen kan använda förstärkt verklighet för att skilja vän från fiende.
Örnsköldsviks stora arbetsgivare har vind i seglen. BAE Systems Hägglunds är nu i färd med att rekrytera ett 30-tal ingenjörer. Bland projekten som de ska arbeta med finns bland annat granatkastarfordonet Mjölner och uppdateringar av CV90. Stridsfordonet är en internationell storsäljare som i dag finns i 15 varianter – och nu har Hägglunds sjösatt en ny version, CV90 MkIV.
– CV90 har alltid varit konkurrenskraftig och legat i teknikens framkant. Genom åren har vi lagt 4,5 miljoner ingenjörstimmar på utvecklingen, och vi har haft förmånen att ha kunder som hjälpt oss att driva utvecklingen framåt, säger Tommy Gustafsson-Rask, vd för Hägglunds.
Under skalet bjuder CV90 MkIV på en hel del nyheter, bland annat aktivt skydd och en aktiv dämpning som kan läsa av och anpassa sig efter terrängen. En ny Scania-motor med upp till 1 000 hästkrafter innebär att köparen kan lägga ytterligare två ton på vagnens ursprungliga 35, med bibehållen prestanda.
Sju länder använder i dag CV90, men nu utmanas den svenska vagnen av två uppstickare – tyska Puma och Ajax från Storbritannien. Då gäller det att Hägglunds har ett konkurrenskraftigt fordon och kan ligga steget före.
– Vi har en balanserad lösning mellan rörlighet, verkan, skydd och ledningsförmåga. Men det stora med MkIV är att vi har fått in en ökad datakraft, säger vd:n.
Den nya versionen av CV90 har den fjärde generationens digitala arkitektur, som ska hålla en bra bit in i framtiden.
– Den hårdvara som vi sätter in i vagnarna tuggar data i teraflop – och det ger oss förutsättningar för att ta hand om sensordata och bildhantering på ett helt annat sätt än vi gjorde för bara tre år sedan, säger Dan Lindell, plattformschef för CV90.
Med Mk IV förverkligas BAE Systems vision iFighting. Vagnen använder bland annat förstärkt verklighet (AR) för att ge besättningen ett lättöverskådligt slagfält. Den artificiella intelligensen utgår från ett hot-bibliotek för att identifiera de objekt som kan vara av intresse – och med augmented reality får vänner, fiendeställningar och oidentifierade personer/föremål en egen färgkodning i soldatens sikte.
Ett tjugotal sensorer sitter runt om vagnen, från kameror och mikrofoner till laservarnare och IR. Tack vare en avancerad algoritm kan man presentera information som video- och ljudströmmar utan fördröjning. Via stridsledningssystemet (SLB) kan man även projicera upp bilden från ett sikte, och video kan överföras till 3d-kartor på en pekskärm. Det innebär att man enkelt kan sätta målkoordinater med ett tryck direkt på kartan.
– Det finns massor av andra saker som man kan göra, det är bara fantasin som sätter gränserna. Men hela idén är att en nybörjarbesättning snabbt ska kunna bli tillräckligt bra – och att en erfaren besättning ska kunna utnyttja den fulla potentialen i systemet, säger Dan Lindell.
Tidigare har man sett att allt för avancerade system kan vara hämmande, men nu går utvecklingen åt rätt håll. För inte så länge sedan utförde en skytt 8-12 steg innan vapnet avfyrades – nu är man nere i tre steg. Autonoma och semiautonoma system tillsammans med AR avlastar soldaterna. Till detta kommer operationsmoder där en oerfaren besättning kan utföra mer avancerade manövrar med en knapptryckning. Exempelvis kan den artificiella intelligensen rycka in om vagnen har kört fast i ett kärr.
Nu är CV90 MkIV med i en upphandlingsprocess för Tjeckiens försvarsmakt. Plattforschefen konstaterar att Hägglunds står sig väl mot andra leverantörer, men när det väl kommer till kritan så kretsar varje upphandling kring tre p:n.
– Vi har ett en otroligt konkurrenskraftig produkt med ett bra pris – men man brukar säga att allt handlar om price, performance and politics. Och vid större affärer blir det alltid mer politik, säger Dan Lindell.