Fordon
Grönt ljus för nya svenska spaningsplan
NY VERSION Regeringen sägerja till inköp av nya obemannade spaningsplan för att skydda svenska soldater i Afghanistan. Det kan bli både inköp av egna UAV-system och leasing för att snabbare få fram spaningsstöd.
Regeringen tog beslutet vid regeringssammanträdet förra torsdagen men hemlighetsstämplade beslutet, varför många av de närmast berörda inte blev tillräckligt informerade.
Pressofficeren Jens Ramhöj på K3 i Karlsborg, som är huvudansvarig för de svenska UAV-systemen Ugglan och Falken, hade fått information om att regeringens beslut enbart handlade om att köpa in ett helt nytt UAV-system som en ersättning för Ugglan och inte omfattade det tidigare diskuterade alternativet att hyra in ett komplett, flygfärdigt system från någon av de stora leverantörerna.
- Leasingalternativet är inte aktuellt längre, sade Jens Ramhöj till Ny Teknik på onsdagen.
Dröjer ett år innan planen är i luften
Han menade att en affären kan bli klar till sommaren men att nya svenska spaningsplanen är redo för uppdrag först om ett år.
- Jag tror inte att vi kan vara nere i Afghanistan förrän till nästa sommar. Det tar tid med utbildning och träning, säger Jens Ramhöj.
Det blir alltså en försening med ett år jämfört med det tidigare föreslagna leasingalternativet.
- Det här är bättre, även om det tar litet längre tid, säger Jens Ramhöj.
Det kan bli två affärer
Under torsdagen återkom Jens Ramhöj med information om att man från högkvareret meddelar att "Gapfiller-alternativet" fortfarande är aktuellt och att det är helt skilt från upphandlingen i övrigt.
- Ett leasingalternativ för att fylla gapet i tiden från nu och när den upphandlade farkosten kan sättas in är fortfarande aktuellt. Den frågan kommer att avgöras av regeringen, säger Jens Ramhöj till Ny Teknik.
Läs Ny Tekniks artikel om nödropet från Afghanistan.
Ugglan för gammal - Falken för liten
Sverige har redan två UAV-system – stora Ugglan och lilla Falken.
Ugglan kan vara i luften 2,5 timmar i sträck och flyga 5-6 mil medan Falken bara kan vara uppe i en timme och flyga max en mil åt gången.
Problemet är att Ugglan är för gammal och Falken för liten för avancerade spaningsuppdrag.
- Vi behöver plan som kan vara uppe minst 5 timmar och flyga minst 10 mil. Det är dubbelt så mycket som Ugglan, säger Jens Ramhöj.
Ugglan på sista versen
Det snart tretton år gamla franskutvecklade Ugglan-systemet är dessutom för tungt och komplicerat att frakta ned till Afghanistan.
Ugglan har sjungit på sista versen ganska länge nu men inte fått någon ersättare.
Regeringen drog i bromsen hösten 2008,när Försvarsmakten i princip redan bestämt sig för att köpa in det amerikanska taktiska UAV-systemet Shadow 200 som en ersättare till Ugglan.
45 attacker förra året
Men när Försvarsmakten i december förra året rapporterade att den svensk-finska styrkan i Afghanistan utsatts för så många som 45 attacker blev det fart på upphandlingen. Och då var det bråttom.
Försvarets materielverk FMV fick i uppdrag att hyra in ett komplett system med taktiska UAV:er som skulle kunna vara på plats redan nu till sommaren.
Möjligheten finns att göra en leasingaffär som även omfattar handhavandet av systemen, inte bara själva utrustningen.
Mellan nio och sexton UAV:er
Men nu gäller inte det längre utan Sverige kommer att köpa sina plan och driva dem själva och då tar det längre tid innan allt är på plats och soldaterna tränade.
Ett UAV-system består av transportfordon, avskjutningsramp, datalänkar samt 3-4 plan per system för att kunna ha dem konstant i luften.
Sverige anses ha behov av 3-4 sådana system med 3-4 plan i varje.
TUAV och SUAV
UAV står för Unmanned Aerial Vehicle, det vill säga obemannade, fjärrstyrda spaningsplan som används för att spana över fientliga områden så att man kan undvika obehagliga överraskningar när soldaterna tar sig fram till fots eller i bilar.
Spaningsplanen är också ett stöd för helikoptrarna som används i Afghanistan - sjukvårdshelikoptrar som ska ta sin in i fientlig zon för att hämta upp skadade soldater. Spaningsplanen kan då se om det är fritt fram eller om det fortfarande är farligt i området.
Vissa länder har börjat bestycka de obemannade planen med missiler, vilket lett till en intensiv debatt om vad det ansiktslösa kriget kan leda till. Om flygplanen styrs från ett kontrollrum långt från stridsskådeplatsen är väl inte det mer moraliskt än självmordspiloter som styr ett plan mot fiendens skyskrapor.
Man skiljer mellan TUAV och SUAV - taktisk UAV som det svenska systemet Ugglan och stridsteknisk UAV som svenska Falken, eller "small UAV".