Fordon

Grönt ljus för Boeing 777 med hopfällbara vingar

En rendering av Boeing 777X med vingarna uppfällda. Foto: Boeing
En rendering av Boeing 777X i luften. Foto: Boeing

Boeings nya serie jättejet 777X får fällbara vingspetsar så att planet kan rulla hela vägen fram till gaten trots det enorma vingspannet.

Publicerad

Den nya flygplansserien Boeing 777X har det största vingspannet som den amerikanska flygplansjätten någonsin konstruerat. Men tack vare att vingspetsarna går att fälla ska planet ändå kunna taxas på mindre flygplatser, och köra hela vägen fram till gaten.

Målet är att de första planen ska leveras till kunderna i slutet av nästa år, och nu har Boeing passerat en viktig milstolpe. Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA ger grönt ljus till den nya 777:ans hopfällbara vingar, rapporterar Bloomberg.

Fällbara vingar är en nyhet bland kommersiella flyg, därför behövde FAA rita upp helt nya riktlinjer för hur de ska utformas. Det gäller bland annat att bevisa att vingarna inte kan fällas under flygfärden oavsett vad de utsätts för och att de ska klara en vindstyrka på uppemot 35 sekundmeter på marken - och Boeing 777X blir nu den första serien flygplan som får godkänt.

Själva vingarna är gjorda av ett kolfiberkomposit som gör dem både starkare och lättare än Boeings metallvingar. Därför har man kunnat utöka vingspannet med sju meter mot tidigare 777:or upp till dryga 71,6 meter.

När planet landat roterar de sista metrarna av vingarna uppåt mot himlen. Därmed kan Boeing 777X stanna vid alla gater som är stora nog att ta en vanlig 777:a trots det extra vingspannet.

Boeing 777X har hittills visats upp i två versioner, 777-8 och 777-9. Den större modellen ska bli det första tvåmotoriga planet med en kapacitet på över 400 passagerare, och planet ska flygas med världens största jetturbinmotor GE9X som gjorde sin första testflygning tidigare i vår. Den är lika bred som flygplanskroppen på en Boeing 737 och har en fläktdiameter på 3,4 meter.