Fordon

”Gripen-systemet kommer dominera världsmarknaden”

Här tillverkas den första svenska Gripen E hos Saab i Linköping med hjälp av digitala ritningar. Flygplanskroppen monteras samman. Foto: Saab
Konstruktion av Gripen E. Foto: Saab

Saabs säljchef för stridsflygplanet Gripen, Richard Smith, hävdar nu att planet kommer att dominera sin marknadsklass framöver.

Publicerad

Försäljningen av 36 nya Gripen-plan till Brasilien innebar ett jättekliv framåt för Gripen på den globala flygvapenmarknaden. Det beskrivs som en "game changer" av Saab.

– Gripen kommer väsentligt dominera marknaden för ensitsiga multirollflygplan framöver, sa Richard Smith, försäljnings- och marknadschef för Jas 39 Gripen, i dag, när försvarskoncernen höll sitt årliga Gripen-seminarium i Stockholm.

Samtidigt, medger han, att nya Gripen E kommer att möta tuff konkurrens från nästa generations stridsflygplan såsom europeiska Airbus Eurofighter Typhoon, franska Dassaults Rafale och amerikanska Lookheed Martins F35 eller Joint Strike Fighter.

Detta inte minst med tanke på de pressade militärbudgetarna världen över. Men Saab hoppas att kunna erbjuda Gripen och stegvisa uppgraderingar till lägre pris, än sina konkurrenter.

Richard Smith ser framför sig två storlekar när det gäller Gripen-order framöver. Dels mindre beställningar på 8-14 plan. Till den klassen hör bland annat Slovakien, som nu förhandlar med svenska regeringen om att köpa 8 plan.

Dels, uppger Richard Smith, hägrar större beställningar, från stora nationer som möjligtvis Indien.

Ifråga om regeringsförhandlingarna med Slovakien kan de gå i lås redan i mitten av 2016, bedömer han. Men samtalen kan också ta längre tid.

Under året hoppas också Saab att två nya anbudsförfaranden ska ske. Det handlar för det första Belgien som sagt att man önskar upphandla 30-36 nya stridsflygplan som ersättning för deras amerikanska F16-plan, och som i år kommer att be tillverkarna att lämna in offerter (Request for Proposal).

För det andra väntas också Finland att öppna ett anbudsförfarande - men i ett tidigare skede. Man vill ta in information kring kommande anbud, via en så kallad Request for Information.

I Finland vill man köpa minst 40 nya plan.

– En fördel för oss är att inget av dess länder deltar som finansiärer av F-35-programmet, konstaterar Richard Smith. Samtidigt tillhör Belgien Nato-alliansen.

För några veckor sedan kom statsminister Stefan Löfven och Indiens premiärminister Narendra Modi också överens om ett fördjupat samarbete kring försvarsfrågor, bland annat inom flygområdet.

Samtalen öppnar också för ökat samarbete mellan ländernas försvarsindustrier under rubriken "Make in India", vilket Saab hoppas ska leda fram till indiska beställningar på dels Gripen E, dels Sea Gripen eller Sjö-Gripen. Det senare planet ska ha förmåga att starta och landa på hangarfartyg.

Totalt har Saab nu beställningar på 96 Gripen E/F, varav 36 av dem kommer att tillverkas tillsammans med den brasilianska flygplansproducenten Embraer i Linköping och på plats i nya fabriker och testcenter i Brasilien.

Det första testflygplanet av modell Gripen E kommer att premiärvisas i Linköping den 18 maj i vår.

Om Saabs kunder önskar leasa Gripen-plan i samband med affärerna kommer det i så fall handla om nybyggda plan som Saab själv erbjuder för uthyrning, uppgav Richard Smith i dag för Ny Teknik.

Tidigare har svenska flygvapnets nuvarande flotta C/D-plan använts vid leasing-affärer, men nu tycks sådana hyraffärer vara till ända.