Fordon
GM behåller Opel
Lagom till att affären skulle vara klar tvärvänder GM och meddelar nu att det europeiska dotterföretaget Opel inte längre är till salu.
Efter ett halvårs turer fram och tillbaka där potentiella köpare från olika håll i världen figurerat, har nu GM bestämt sig för att inte göra sig av med Opel.
Den kandidat som i slutändan framstod som bästa alternativet var kanadensisk-österrikiska Magna med uppbackning från ryska banken Sberbank. Särskilt den tyska regeringen gav den köparen sitt stöd, och även de tyska bilarbetarfacken slöt upp. Andra som visat intresse är italienska Fiat, kinesiska Baic och belgiska investmentföretaget RHJ.
Men GM har vid flera tillfällen uttryckt oro för den här lösningen. Det starka ryska inflytandet skulle kunna trassla till det för GMs egen satsning på märket Chevrolet på den ryska marknaden.
När GM vid tidigare tillfällen antytt att man kanske inte ville släppa ifrån sig Opel utan sköta rekonstruktionen av företaget själv har reaktionerna från både tyska regeringen och facket inte låtit vänta på sig.
GM väntas gå hårt fram i saneringen och misstänks vilja stänga anläggningar, exempelvis i tyska Bochum och belgiska Antwerpen. Så sent som i förra veckan hotade bilarbetarfacket med generalstrejk om GM nobbar Magna som ny ägare.
Reaktionerna idag på GM-chefen Fritz Hendersons besked om att inte sälja Opel var starka. Näringsminister Brüderle säger till tidningen Handelsblatt att han nu vill ha tillbaka det överbryggningslån på 15 miljarder kronor som tidigare betalats ut till GM av den tyska staten.
GM anger i ett pressmeddelande att man ser ljusare på framtiden för Opel sedan bilförsäljningen ökat de senaste månaderna. Opel / Vauxhall sägs nu ha en viktig roll i GMs globala strategi.
GMs kursändring berör inte försäljningen av Saab, vars kommande modell 9-5 bygger på samma plattform som succébilen Opel Insignia som blev årets bil 2009.