Fordon

Fusket kostar miljonbelopp

Saab är ett av företagen som drabbats av falska elektronikkomponenter, där kretsar från skrotade datorer märks om och säljs som nya. Grafik: Jonas Askergren.
Fyra sätt att avslöja fuskkretsar (klicka för större grafik). Grafik: Jonas Askergren. Fakta: Charlotta von Schultz.

Förfalskade elektronikkomponenter ökar dramatiskt. Saab tillhör de drabbade företagen som tvingats skärpa rutinerna.

Publicerad

Försvarskoncernen Saab råkade ut för en obehaglig överraskning när förfalskade komponenter nästlat sig in i ett militärt radarsystem för några år sedan.

– De dök upp i en sluttest före leverans till kund. Att upptäcka dem så sent blev dyrt, säger komponentspecialisten Kenneth Olsson.

Företaget tvingades löda loss och ersätta de falska kretsarna. Komponenter till ett värde av flera miljoner kronor skrotades.

Saab är långt ifrån ensamt om att drabbas. Antalet förfalskningar har mer än fyrfaldigats mellan 2009 och 2011, enligt en ny rapport från analysföretaget IHS Isupply.

Det förekommer att bedragare tillverkar nya kretsar med falsk märkning – piratkopior. Vanligare är att komponenter värms bort från elektronikskrot. De putsas upp, förpackas, märks ibland om och säljs som nya. Men elektroniken kan ta stryk i hanteringen. I värsta fall kan de orsaka stor skada och enorma kostnader om de monteras i kritiska system.

Upptäckten av fuskkomponenterna fick Saab att strama upp rutinerna. Huvudregeln är att all elektronik ska köpas från distributörer som är auktoriserade av tillverkaren. Men ­ibland måste Saab fortfarande söka sig till spotmarknaden, exempelvis för att få tag på komponenter som inte tillverkas längre.

Sådana leveranser kontrolleras noggrant. Saabpersonalen kollar att märkning, etiketter och logga stämmer på paketen. Komponenterna synas med blotta ögat och i mikroskop. Många analyseras dessutom av ett specialiserat testhus i Skottland som mäter upp kretsarna elektriskt och avslöjar förfalskningar med hjälp av ultra­ljud och röntgen.

Det låter bökigt och dyrt?

– Ja, men det är värt kostnaden. Vi hittar felaktiga kretsar i mellan var tionde eller var tjugonde batch, säger Kenneth Olsson.

Under åren har han stött på förfalskningar av flera kända fabrikat. Ram-minnen från ”Motorola”, flash-minnen från ”Intel” och FPGA-kretsar från ”Xilinx” till exempel. Han känner även till andra stora svenska företag som drabbats, men som inte vill prata öppet om sina problem.

– Många mörkar och vill väl inte bli påkomna med byxorna nere, säger han.

Svensk Elektronik, en bransch­organisation med cirka 200 medlemsföretag, bekräftar att falska komponenter är ett växande problem.

– Det här är en fråga som vi lyft fram på sistone, och vi vet att många företag har börjat kontrollmäta komponenter, säger Mikael Joki som sitter i styrelsen.

Han är även vd för Eskilstuna Elektronikpartner, som också råkade ut för fuskkretsar för några år sedan. Företaget behövde en speciell diod, som hade långa leveranstider. Tillsammans med kunden bestämde man sig för att köpa dem på spotmarknaden. Det slutade med att 11 000 förfalskade dioder monterades, avsynades och levererades för slutmontering innan bedrägeriet upptäcktes.

Efter den händelsen försöker företaget säkra sina inköp så tidigt som möjligt. När det uppstår brister så anlitas några få betrodda leverantörer på spotmarknaden. Kretsarna granskas och vid minsta tveksamhet sänds de till testhus för analys.

År 2011 upptäcktes 1 363 incidenter med falska komponenter. Det är en mer än fyra gånger fler än 2009 när ”bara” 324 upptäcktes, enligt analyshuset IHS Isupply.

Majoriteten hittades inom den amerikanska mili­tären och i rymdindustrin. Mörkertalet tros vara stort. Totalt kan miljoner falska komponenter ha sålts till intet ont anande företag.

I USA infördes nyligen skärpta regler för att stävja utvecklingen. Under­leverantörer till försvaret får ett större ansvar för att upptäcka falska komponenter och tvingas ta kostnaderna för att åtgärda skador som fuskkomponenter orsakar.

---

Så skyddar du dig

  • Kolla att beteckningar och logga stämmer.
     
  • Mät upp dimensioner och jämför med tillverkarens datablad.
     
  • Syna lödpunkter och ben. Ser de lite för blanka ut I så fall kan det vara en begagnad krets som doppats i ett nytt lodbad.
     
  • Aceton avslöjar om ursprungsmärkningen är övermålad. Många bedragare märker om kretsarna med laser, vilket kan upptäckas i mikroskop.
     
  • Sänd komponenterna till ett testhus som avslöjar falska kretsar med röntgen, ultraljud och elektriska funktionstester.

Fyra sorters falska kretsar

  • År 2011 upptäcktes 1 363 incidenter med falska komponenter. Det är en mer än fyra gånger fler än 2009 när ”bara” 324 upptäcktes, enligt analyshuset IHS Isupply.
     
  • Majoriteten hittades inom den amerikanska militären och i rymdindustrin. Mörkertalet tros vara stort. Totalt kan miljoner falska komponenter ha sålts till intet ont anande företag.
     
  • I USA infördes nyligen skärpta regler för att stävja utvecklingen. Underleverantörer till försvaret får ett större ansvar för att upptäcka falska komponenter och tvingas ta kostnaderna för att åtgärda skador som fuskkomponenter orsakar.
  • Begagnade. Komponenterna värms bort från kretskort i skrotad elektronik. De fräschas upp, förpackas och säljs som nya.
     
  • Piratkopior. Bedragare tillverkar nya kretsar som liknar produkter från etablerade varumärken. Ibland är det tomma kapslar utan innehåll.
     
  • Felmärkningar. Komponenter märks om så att de liknar en dyrare version. De kan därmed se ut att ha mer kapacitet eller bättre tålighet mot värme och strålning till exempel.
     
  • Kasserade. Seriösa halvledartillverkare kasserar komponenter som inte håller måttet. De smugglas ut från fabriken och säljs som prima vara.