Fordon
Full fart utan nödlån
För ett och ett halvt år sedan var de i kris och ansökte om nödlån från staten. I dag har företagen som överlevde så mycket jobb att de har svårt att hinna med.
<p>När krisen rasade som värst i Sverige förra året var de bland de första att söka akut hjälp från regeringen.</p> <p>De elva underleverantörerna till fordonsindustrin fick uppleva hur produktionen rasade. Företagen tvingades säga upp stora delar av personalen och spara på allt som gick.</p> <p>Två gick i konkurs, ett flyttade produktionen utomlands och ett genomgick en rekonstruktion. De övriga klarade sig, trots att bara ett av bolagen fick låna pengar av staten. </p> <p>I dag kämpar överlevarna för att hinna med alla nya order.</p> <p>- Vi kör för allt vad tygen håller, säger Dan Pettersson, marknadschef på smidesföretaget Bharat Forge Kilsta.</p> <p>Jan-Eric Petersson, vd för Nitator, som pressar plåtkomponenter till bilar och lastbilar, berättar att produktionstakten i april och maj i år var fyra-fem gånger så hög jämfört med samma period förra året.</p> <p>- Vi är på efterkälken, säger Jan-Eric Peterson. Hela systemet är ju krympt, från stålverken och vidare, genom hela förädlingskedjan.</p> <p>Precis som flera andra företag som Ny Teknik talat med har Nitator svårt att få tag i stål och andra råvaror i den takt som beställningarna strömmar in.</p> <p>För att klara den snabba uppgången nyanställer, visstidsanställer, hyr in folk eller kör övertid. Novacast </p> <p>i Tyringe flyttar en del av produktionen utomlands.</p> <p>- Vi tar hjälp av underleverantörer i Polen och Tjeckien och snart kanske även i Kina, säger Hans Svensson, vd för Novacast Technologies.</p> <p>Även om en del jobb kommer tillbaka i de svenska fabrikerna är den allmänna trenden att färre ska göra mer. Flera av företagen talar om högre arbetstakt och andra rationaliseringar.</p> <p>Magnus Axén, analyschef och industriexpert på Evli Bank, bekräftar att det har skett en snabb återhämtning inom industrin i år och att produktionstakten har ökat markant.</p> <p>Samtidigt varnar han för att dra förhastade slutsatser av den snabba nedgången i slutet av 2008 och den snabba uppgången i dag.</p> <p>- Då slutade kunderna köpa tvärt och betade sedan av sina lager. Under första halvan av 2010 har kunderna köpt extra mycket för att fylla de tomma lagren, säger han.</p> <p>Nu är snart lagren fyllda och redan nästa år kan produktionstakten mattas, enligt Magnus Axén.</p> <p>Men någon ny djup kris tror varken experten eller företagen på. Och några nya nödlån skulle bolagen inte köa för.</p> <p>- Kriterierna var mest lattjolajban. Det gick inte att söka med sådana villkor, säger Hans Linnér, vd för Metallfabriken Ljunghäll i Vimmerby.</p> <p></p></p>
<p><p>"Rörelselån är bankernas jobb"</p> <p>Förväntningarna på nödlånen var för högt ställda. Tanken var att de statliga krislånen skulle användas för att rekonstruera eller avveckla företag, säger Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet.</p> <p>- Statens roll ska inte vara att ge rörelselån, det är bankernas roll. Men när till exempel Almi gjorde ett större åtagande drog sig bankerna snabbt tillbaka.</p> <p>- I framtiden skulle jag hellre se ett system där bankerna får kreditgarantier för att kunna fortsätta sin normala utlåning än direkta statliga stöd till företagen.</p>
Bilkrisens offer
Den 11 december 2008 presenterade regeringen ett krispaket för fordonsindustrin. I paketet ingick bland annat att större företag med mer än 500 miljoner i omsättning och en akut likviditetskris kunde få ett undsättningslån från Riksgälden. För mindre företag med färre än 250 anställda erbjöds så kallade överbryggningslån hos det statliga riskkapitalbolaget Almi.
Regeringen fick senare kritik för att villkoren för undsättningslånen vara för tuffa. Inget företag fick del av de 5 miljarder som riksdagen beviljade till lånen.
- Fehrer Sweden i Ed försattes i konkurs och ombildades i form av Purtech AB.
- Polytec Composites i Ljungby gick i konkurs och lades ner i maj 2009. Verksamheten flyttades till Tyskland. Konkursboet förvaltas av en advokat i Ljungby.
- Precomp Solutions i Ulricehamn genomgick en rekonstruktion.
- TVAB i Töcksfors fick se sin produktion minska med 40 procent, vilket fick till följd att företaget flyttade hela tillverkningen till en nybyggd fabrik i Polen.
De fick hjälp
- Industriell Plåtproduktion i Mariestad fick ett nödlån från det statliga riskkapitalbolaget Almi, men även nya lån i banken.
- Prestando i Trelleborg utnyttjade möjligheten att skjuta på arbetsgivaravgiften.
- Novacast i Tyringe fick ett tillskott på 40 miljoner kronor av det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform. Investeringen skedde efter krisen, i februari 2010.