Fordon
Försvarsutskottet: Militären bör få spana efter ubåtar i fred
Skyddslagen bör ses över så att inte civila äventyrar exempelvis marinens sökande efter främmande ubåtar. Det anser Försvarsutskottet, som vill hindra civila kommer alltför nära förband som bedriver "underrättelseoperationer".
Försvarsutskottet vill att regeringen ska se över den så kallade skyddslagen. Att medier och andra civila fanns på plats när Försvarsmakten i oktober 2014 sökte efter en eller flera främmande ubåtar i Stockholms skärgård innebar, enligt utskottet, risker för att information spreds om hur förbanden opererade till främmande makt.
"Försvarsmakten har informerat försvarsutskottet om sina erfarenheter av den här händelsen och utskottet tycker nu att det finns anledning att se över skyddslagen", heter det i riksdagens pressmeddelande idag.
Dessutom anser Försvarsmakten att vapeninsatser kan försvåras och att sensorer i skärgården kan störas om många civila båtar och helikoptrar finns i närheten av platser där en operation bedrivs.
Redan i dag innebär skyddslagen att objekt och områden kan spärras av för civila. Försvarsutskottet anser nu dock att Försvarsmaktens bör få gehör för sina synpunkter efter ubåtsjakten 2014.
Försvarsmakten vill bland annat kunna bestämma att även områden runt omkring skyddsklassade fartyg - i vattnet såväl som i luften - ska kunna klassas som skyddsobjekt.
Därigenom skulle civila småbåtar och helikoptrar lättare kunna avvisas och stoppas på större avstånd jämfört med i dag.
I dag får militären dessutom bara skyddsklassa ett område under tre dagar. Den tiden behöver förlängas, anser Försvarsmakten.
Utskottet föreslår att riksdagen riktar ett så kallat tillkännagivande till regeringen om att se över lagen. En debatt kring detta hålls i riksdagen torsdagen den 3 mars.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!