Fordon
Försvarets ubåtar fem miljarder dyrare: ”Väldigt modernt ubåtssystem”
Dyrare u-båtar. Ubåten på bilden är inte modell A26. Foto: Johan Nilsson/TT
Försvarets nya ubåtar blir fem miljarder dyrare och leveransen försenas flera år. Men projektet fortsätter. Vi måste ha ubåtskapacitet. Det är helt avgörande, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarets Materielverk, FMV, och försvarskoncernen Saab har nu skrivit ett tilläggsavtal för de två toppmoderna ubåtarna av modell A26.
De beställdes 2015. Kostnaden för staten angavs då vara 8,6 miljarder kronor. Ny kontraktssumma är cirka 14 miljarder, enligt ett pressmeddelande från FMV.
Samtidigt försenas leveransen till Försvarsmakten och kan nu ske tidigast 2028 och 2029. Därmed sker leveransen flera år senare än tänkt.
Försvarsmakten gör nu en konsekvensanalys av hur förseningarna påverkar försvarsförmågan.
Finns risker
Är du inte arg eller bekymrad över att det blivit så här?
– Det är klart att man kan ha många funderingar eller känslor kring detta, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Fördyringar och förseningar i stora utvecklingsprojekt av avancerad försvarsmateriel är, enligt honom, realiteter som måste hanteras.
Hultqvist uppger att han under många år talat om sådana risker och att han hållit riksdagen informerad om ubåtsprojektet.
Enligt honom informerades försvarsutskottet om läget den 22 juli. Uppgifterna var då sekretessbelagda, men släpps nu efter att tilläggsavtalet mellan FMV och Saab är klart.
Hultqvist uppger att han har fullt förtroende för FMV och dess generaldirektör som på regeringens uppdrag skött förhandlingarna med Saab.
Inga alternativ
Två orsaker nämns som orsak till fördyringen och förseningen av ubåtsprojektet.
En är att ytterligare utrustning beställts för att höja ubåtarnas förmåga, som torpeder och smygteknik. En annan är att Kockumsvarvets skick i Karlskrona överskattades när Saab köpte det 2014.
"Arbetet med att återta förmågan och att modernisera varvet har inledningsvis varit mödosamt. Även om detta nu är på rätt väg har det krävts att kontraktet omförhandlats", uppger Patric Hjort, chef verksamhetsområde Marin vid FMV, i ett pressmeddelande.
Trots fördyringarna och förseningarna så anser försvarsministern att det är strategiskt viktigt att fullfölja ubåtsprojektet.
– Jag ser inte några realistiska alternativ, säger Hultqvist.
Hultqvist pekar på att ubåtarna blir en oerhört viktig tillgång för försvarets underrättelseinhämtning och bekämpning långt utanför svenskt territorialvatten.
– Det blir ett väldigt modernt ubåtssystem som definitivt håller världsklass, säger han.
Svenskt säkerhetsintresse
Att köpa färdiga ubåtar, i stället för att Sverige ska utveckla egna, skulle sannolikt vara billigare och snabbare. Men Hultqvist pekar på att Sverige har särskilda behov i Östersjön.
– Här handlar det om svenskt säkerhetsintresse med mycket speciell teknologi och vi vill inte släppa den svenska kompetensen, säger försvarsministern.
Köpet av två ny ubåtar ingår i riksdagens försvarsbeslut från förra hösten. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centern och Liberalerna.
– Vi behöver inte ändra i försvarsbeslutet eller genomföra någon omförhandling, säger Hultqvist.
Han uppger att man i försvarsbeslutet tagit höjd för fördyringen och att riksdagen därför inte behöver besluta om nya pengar.
Hultqvist uppger också att de fem miljarder kronorna inte behöver tas från andra delar av försvaret, utan att de finns i den riskavsättning som gjorts just för ubåtarna.
Partierna bakom försvarsbeslutet har sedan tidigare bestämt att ha en "kontrollstation" 2023 där man ske se över hur genomförandet av försvarsbeslutet går. Där blir ubåtsprojektet "naturligtvis" en del, uppger Hultqvist