Fordon

Försvarets lastbilsaffär inte avgjord

Efter fyra omgångar frågor och svar under tre månader har FMV fortfarande inte lyckats övertyga Konkurrensverket att miljardupphandlingen av militärlastbilar tillsammans med Norge gått rätt till.

Publicerad

- Vi har fortfarande inte fått svar på om det var viktigt för Sveriges nationella säkerhet att göra undantag från LOU (lagen om offentlig upphandling), säger Mathias Lassinantti Jansson på Konkurrensverket.

Det konkurrensverket håller på att utreda är om det var rätt att använda norska upphandlingsregler i stället för svenska. Det som styr är en EU-regel, som kräver att två rekvisit är uppfyllda:

1. att det var nödvändigt för att skydda Sveriges väsentliga säkerhetsintressen

2. att lastbilarna verkligen är krigsmateriel

- Vi har enligt min preliminära bedömning fått tillräckligt uttömmande svar på den andra frågan för att kunna fälla ett utlåtande. Men inte på den första, säger Mathias Lassinantti Jansson.

På FMV suckar presschefen Louise Bjarke tungt när Ny Teknik ber om en kommentar:

– Vi vill inte säga någonting innan det är klart hur det blir. Vi är inte ensamma i den här processen. Och det finns en deadline den 31 mars.

”Deadline” handlar om att Norge flera gånger har skjutit upp datum för kontraktskrivandet med MAN Rheinmetall (som vann upphandlingen), för att vänta in Konkurrensverkets granskning. Både FMV och norska FLO hoppas att Konkurrensverket ska lägga ner ärendet. Då kan man fullfölja upphandlingen tillsammans, och dela på utvecklingskostnader i 100 miljonerklassen. Alternativet för Norge är att ta dessa kostnader själv, och sedan eventuellt försöka stämma Sverige för kontraktsbrott. Enligt vad Ny Teknik erfar talar mycket för att Norge flyttar sin deadline så länge det finns minsta hopp om framgång.

Processen framöver ser ut så här: Konkurrensverket tar ställning till om FMVs svar är tillräckligt uttömmande för att man ska kunna avgöra ärendet. Annars skickar man fler frågor.

Ärendet kan till sist avgöras genom att men lägger ner det eller fattar ett tillsynsbeslut, d v s uttalar kritik mot FMV. Det är i sig inte tvingande, men FMVs generaldirektör Lena Erixon har tidigare sagt att upphandlingen i så fall måste göras om.

Upphandlingens totala ordervärde är ca 20 miljarder kronor. Sveriges andel är ungefär hälften.