Fordon
Första åtalen om mobilförbud
Snart blir det olaglig att ha mobiltelefonen i handen när man kör bil. Foto: TT
De första åtalen mot personer som hållit en mobiltelefon i handen när de kört bil börjar komma in. Men många av åtalen är helt onödiga.
Den nya lagen trädde i kraft den 1 februari. Bara några dagar därefter blev en kvinna i 30-årsåldern stoppad av polisen i Vänersborg när hon hade mobilen framme. Hon är en av flera vars fall nu går till åtal – trots att hon erkänner gärningen.
Men tanken är inte att det nya brottet ska gå till åtal om personen erkänner. Brottet straffas med böter och normalt sett brukar det endast bli ett strafföreläggande som kan ges på plats eller skickas hem på posten. Men eftersom det inte finns några prejudicerande domar går samtliga fall just nu till åtal och vidare till tingsrätterna i landet.
En anledning kan vara att domstolarna vill få en vägledning i hur stort bötesbeloppet ska vara, om det ska innebära penningböter, som används vid mindre förseelser, eller dagsböter som används vid lite allvarligare brott.
För att få ett prejudikat krävs en dom i Högsta domstolen. Och vägen dit är lång, det kan ta uppemot ett år innan en sådan dom kommer, säger justitierådet Kerstin Calissendorff till TT.
Men det behöver inte innebära att alla som avslöjas med mobilen i bilen åtalas i ett helt år framöver, även hovrättsdomar kan vara vägledande.
– Jag tror att domstolarna måste döma i ett mål som de får framför sig, och sedan kan det gå vidare till hovrätten. Men innan praxis har stadgat sig så kan det behövas flera hovrättsdomar eftersom det kan vara flera varianter på samma tema, säger Kerstin Calissendorff.
En process i domstol behöver dock inte bli en långrandig historia och kan avgöras utan en huvudförhandling, även om det är huvudregeln.
Polisen kommer nog i första hand att vilja utfärda strafförelägganden för om folk erkänner brott är det meningslöst med tingsrättsförhandlingar, säger justitierådet.
Men nu när samtliga fall går till tingsrätten kan det innebära en tyngre arbetsbörda för domstolarna.
– Om någon ny företeelse kriminaliseras kan det bli en del arbete i början, säger Kerstin Calissendorf.