Fordon
Forskarnas textil är ett bakteriebaserat batteri
Foto: Bingham University
Först kom pappersbatteriet som drivs av spott. Nu har samma forskarteam vid Bingham University presenterat ett biobatteri i form av ett tyg. Textilen använder bärarens svett för att alstra ström.
(Artikeln har uppdaterats)
Tidigare ledde Seokheun Choi, professor vid Bingham University, utvecklingen av ett batteri gjort av papper. Teknologin baserades på bakterier, närmare bestämt från människans mun. En droppe saliv kunde aktivera det stjärnformade pappersarket och ge nog med ström för att hålla en LED-lampa lysande i 20 minuter.
Batteriet bygger på så kallade ”exoelectrogens”, och de specialiserade bakteriecellerna kan frystorkas för långtidsförvaring inför användning. Nu har samma forskarteam vidareutvecklat biobatterier baserade på bakterier – den här gången i form av en textil. Det elektriska tyget ska erbjuda en lika stor maxkapacitet som pappersbatteriet.
Strömförsörjningen måste vara pålitlig även om energikällan exempelvis följer formen av en arm som böjs, och forskarteamets lilla biobatteri klarar detta. Innovationen har levererat stabil ström vid tester där tyget har sträckts och vridits. Enligt Choi innebär de här egenskaperna att materialet kan utgöra steget mot en standardiserad plattform som har potential för att integreras med framtida bärbar teknik.
– Det finns ett tydligt och stort behov av sträckbar elektronik i textilform som enkelt kan integreras med ett brett utbud av information från omgivningen i realtid, säger Seokheun Choi.
Teknologin erbjuder en lång livslängd, och den svett som genereras av bäraren kan potentiellt användas som bränsle.
– Om vi betänker att människor bär på fler bakterieceller än mänskliga celler i kroppen så blir bakterieceller som drivkälla en möjlig lösning för bärbar elektronik, säger professorn.