Fordon
Fords byråkrati en kvarnsten för Volvo
Fords byråkrati och långa beslutsvägar har gjort det allt att bygga bilar på Torslanda och även i Gent. Det visar den löntagarrapport som presenterades för Metallfacket och Volvoledningen förra veckan.
Det var i mitten av juni som löntagarkonsulten Lars Gunnar Lendenius, på uppdrag av Metall, började arbeta med att göra en översyn av Volvo Personvagnar och hur företaget bör agera i framtiden.
Slutsatserna i rapporten har nu diskuterats av företagsledningen och Metall.
.- Bakgrunden är att vi har blivit utsatta för en massa av Fords åtgärdspaket. Men allt har bara blivit krångligare, säger fackets representant i bolagsstyrelsen, Michael Sällström, i tidningen Göteborgs-Posten.
Att ingå i en jättekoncern som Ford ska innebära skal- och plattformsfördelar. För Volvo har det snarare inneburit nackdelar, enligt rapporten.
– Ur ett strikt Volvoperspektiv har plattforms- och skalfördelarna kostat mer än det smakar, säger Michael Sällström.
Det har till exempel inte blivit billigare att bygga bilar i Torslanda eller Gent. Tvärtom har det blivit dyrare – på grund av byråkrati, administration och längre beslutsvägar.
Projekt som startat har kört fast i ”oändliga telefonkonferenser” med Ford i Dearborn, USA.
En annan facklig företrädare som välkomnar slutsatserna i konsultrapporten är Magnus Sundemo, ordförande för Sveriges Ingenjörer på Volvo.
– Rapporten är en ögonöppnare, säger han i Göteborgsposten. Hoppas den kan bli en vändpunkt för företaget, att låta Volvo bli en Volvo igen.
Han anser att Volvos situation påminner om Audis för några år sedan. Kunderna började ifrågasätta poängen med att köpa en Audi som alltmer började likna en Volkswagen. Men Volkswagenkoncernen tillät Audi att gå sin egen väg.