Fordon

"Fordonspaketet är ett totalt misslyckande"

Tomas Eneroth

Regeringens fordonspaket är totalt misslyckande. Det säger Tomas Eneroth, socialdemokraternas talesman i näringspolitiska frågor.

Publicerad

- Det har knappt hänt någonting och inte en krona har betalats ut, säger han.

Den 11 december förra året presenterade regeringen sitt krispaket för fordonsindustrin. I sin proposition presentera näringsminister Maud Olofsson ett antal förslag som skulle rädda den svenska fordonsindustrin.

- Nödlånen och de statliga lånegarantierna har inte fungerat alls, men nu växer också frågetecken runt Fouriertransform (statens riskkapitalbolag för fordonsindustrin, red.anm).

Men bolaget inte ens gjort sin första investering?

- Men det är ju det som är problemet; vi befann oss i ett akut krisläge när beslutet att bilda bolaget togs, men ännu har det inte investerat i ett enda projekt. Det tog ju en evighet bara att få ihop en styrelse.

Enligt en sammanställning från socialdemokraterna är Sverige ett av de länder som gör allra minst för den egna fordonsindustrin. Volvo och Saab hade haft ett väsentligt bättre utgångsläge om regeringen agerat i tid, menar Tomas Eneroth.

- Antingen förstår inte regeringen hur allvarligt läget är, eller så bryr de sig inte om industrin, tillägger han.

Fordonspaketet

Totalt lovade regeringen 28 miljarder kronor i stöd till den krisdrabbade fordonsindustrin:

• Fouriertransform – i praktiken ett statligt riskkapitalbolag, exklusivt för fordonsindustrin. Bolaget ska inte ge stöd, utan investera i FoU-projekt på marknadsmässiga grunder. Bolaget har 3 miljarder kronor till förfogande. Hittills har bolaget inte gjort någon investering. Första besluten tas den här månaden.

• Undsättningslån - större företag med mer än 500 miljoner i omsättning och som befinner sig i akut likviditetskris kan få ett undsättningslån från Riksgälden. Totalt handlar det om 5 miljarder kronor. Men inget företag har fått den här typen av lån - och nu är de väg att begravas i den kommande statsbudgeten, rapporterar Dagens Nyheter.

• Kreditgarantier - de svenska fordonstillverkare och leverantörer som uppfyller EUs krav ska kunna låna pengar från Europeiska investeringsbanken (EIB). För att det ska gå ställer svenska staten upp med kreditgarantier. Den ekonomiska ramen för garantierna är 20 miljarder kronor. Hittills har svenska staten lämnat några sådana garantier.

• Mindre företag med färre än 250 anställda kan söka lån hos Almi. För att få låna pengar av Almi måste företagen gå igenom en vanlig kreditprövning.