Fordon

Flygexperten: Därför saknar små flygplan svarta lådor

Räddningstjänsten dykare kommer in med båt och vrakdelar till hamnen i Södra Bergsboda i närheten av olycksplatsen vid Storsandskär, Umeälven utanför Umeå där ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat. Foto: Samuel Pettersson/TT
Flygexperten Bengt Moberg är civilingenjör och före detta flygkapten.

Begränsad samhällsfara och höga kostnader gör att små plan inte har svarta lådor. Nu kan smarta mobiler och andra kameror istället bli nyckeln till att hitta olycksorsaken i Umeå.

Publicerad

I går söndag störtade ett mindre sportflygplan på Storsandskär, en ö i närheten av Umeå flygplats. Ett stort antal privatpersoner blev vittne till hur planet störtade mot marken. Alla nio ombord på det lilla planet, av modell GippsAero GA8 Airvan, omkom i den tragiska olyckan.

Än så länge är det oklart vad som ligger bakom kraschen. Vittnesskildringar från olyckan är många, men är spretiga och skiljer sig från varandra. Exempelvis har viss media rapporterat att flygplanet saknade en vinge när det störtade, medan andra hävdar att planet fortfarande hade båda vingarna kvar vid kraschen.

- Så här pass nära inpå råder det ofta stor förvirring kring själva händelseförloppet. Det gör att man inte bör dra några tidiga slutsatser om vad som kan ha orsakat olyckan, säger flygexperten Bengt Moberg till Ny Teknik.

"Relativt vanligt med olyckor"

Han är civilingenjör och före detta flygkapten med erfarenhet från många olika flygplanstyper, samt talesperson för Flyg- och rymdtekniska föreningen. Enligt Bengt Moberg är olyckor med den här typen av mindre plan trots allt ovanliga, men de sker betydligt oftare än krascher med trafikflygplan.

- Det är inte särskilt vanligt i Sverige, men ute i världen sker det relativt ofta olyckor. Det finns flera förklaringar till varför det är så. I trafikflygplan är all teknisk utrustning noggrant kontrollerad och certifierad. Dessutom är de flesta kritiska system dubblerade, vilket gör att ett nödsystem kan sättas in om det ursprungliga fallerar, säger han, och fortsätter:

- För små flygplan gäller andra regler, och många är dessutom experimentklassade, vilket kan innebära att det är ägaren som sköter allt underhåll och ser till att planet är flygvärdigt. Planet som gick ner i Umeå var dock registrerat, och hade  med stor sannolikhet ett luftvärdighetsbevis.

Varför har den här typen av plan ingen svart låda?

- Det är helt enkelt en kostnadsfråga. Dels är den utrustningen dyr, dels utgör haverier med små plan ingen större samhällsfara. Olyckan i Umeå är självklart mycket tragisk. Men generellt sett är det ofta bara flygplansägaren själv som drabbas vid haverier med småflygplan.

Att olyckor ändå sker så pass sällan visar att det finns ett utpräglat säkerhetstänk i branschen, lyfter Bengt Moberg fram.

- Fallskärmsklubbar har rykte om sig att vara noga med säkerheten, så det finns ingen anledning att tänka att någon har slarvat vid olyckan i Umeå, fortsätter han.

Mobiler kan spela avgörande roll i utredningen

Eftersom det inte finns någon data att skörda från en svart låda måste Haverikommissionen nu förlita sig på informationsinhämtning från andra källor. Här kan data från mobiltelefoner, surfplattor och kameror ombord komma att spela en mycket viktig roll i utredningen.

- Det blir allt vanligare att dramatiska flygförlopp filmas med mobiltelefoner. Och det materialet kan vara extremt värdefullt när det inte finns någon information att hämta från en svart låda, säger Bengt Moberg.

Vad tror du om utsikterna om att kunna fastställa vad som hänt?

- Jag tror att det finns goda möjligheter för Haverikommissionen att kunna komma fram till vad som har hänt. Detta eftersom man dels har kunnat hitta vrakdelar från planet, dels finns det många ögonvittnen som har filmat olyckan. Många fallskärmshoppare är dessutom utrustade med hjälmar som har små Gopro-kameror. Den typen av bildmaterial skulle kunna bli nyckeln till att få reda på vad som faktiskt hände, säger Bengt Moberg.