Fordon

Flygbolaget KLM satsar på universitetets V-design

The Flying V. Foto: Edwin Wallet/Studio OSO
The Flying V. Foto: Delft tekniska universitet
The Flying V. Foto: Delft tekniska universitet

Är det här framtidens flygplan? Det tror nederländska KLM. V-designen ska ge 20 procent lägre förbrukning än motsvarande Airbus – och bidra till en bekvämare interiör.

Publicerad

Nu presenterar Delfts tekniska universitet i Nederländerna en helt ny formgivning för passagerarflygplan, och deras flygande vinge har fått det nederländska flygbolaget KLM att nappa.

Designen har samma vingspann som en Airbus A350, och kan ta lika många passagerare – 314 i standardkonfigurering. Även lastutrymmets 160 kubikmeter är identiskt.

Skillnaden är att V-designen ska ge 20 procents lägre bränsleförbrukning. Det skriver universitetet på sin hemsida

Avtal med KLM – ska visa upp modell i höst

Nu har KLM och flygbolaget ingått ett avtal om samarbete kring framtidens flygplan. I oktober ska bolaget visa upp en flygande skalmodell av V:et, samt ställa ut en del av en uppbyggd interiör i fullskala – detta som en del i sitt 100-årsfirande.

Ursprungligen skapades flygplanskonceptet av Justus Bened, som då var student vid Berlins tekniska universitet. Under sin placering hos Airbus Hamburg funderade han på hur man skulle kunna effektivisera passagerarflygplanens design.

Jämfört med en Airbus A350-900 har den nya formgivningen potential för att ge ett tio procent högre glidtal, det vill säga förhållandet mellan luftmotstånd och lyftkraft – samt sträckan vid glidflykt och en viss fart.

V-modellen drar mindre bränsle

Det är Bened själv som står för beräkningarna, men de får stöd av universitetet i Delft.

– Det flygande V:et är mindre än en A350 och har mindre inflödesytor ställt mot den tillgängliga volymen. Resultatet är ett lägre motstånd. Det innebär att the Flying-V kräver mindre bränsle för att avverka samma sträcka, säger Roelof Vos vid det tekniska universitetet i Delft till New Atlas.

V-designen ska ge flygplanet två procent mindre massa. Utformningen av flygplanet ska också bidra till lägre ljudnivåer. Den öppnar även för en interiör som är lättare att planera bra, både avseende sätesplacering och toaletter.

Tanken är att det fullskaliga flygplanet ska utrustas med de mest effektiva turbofläktmotorerna på marknaden.