Fordon

Flygarvet kvar hos Bil-Saab

Saabentusiaster ställde upp i tusentals under Saabmanifestationerna under den djupa krisen när GM beslutat sig för att lägga ned Saab i Trollhättan. Foto: Scanpix
Den klassiska Saablogon fanns på den Saab 96:a som Eric Carlsson På Taket vann Montecarlorallyt med tillsammans med Gunnar Palm. Foto: Saab
Och här finns samma logo med silhuetten av den svenska attackbombaren B18 på konceptbilen Saab Phoenix som väckte uppmärksamhet på bilsalongen i Geneve i mars i år. Foto: Saab
Phoenix har tappat det blå emblemet på motorhuven men behållit den stiliserade flygplansvingen i grillen. Foto: Saab
Stilstudie öve det klassiska Saabmärket i baken på Phoenix. Foto: Saab
Här är en välkänd variant av Saablogon när Saab var som allra hetast. Foto: Saab
Anna Lundström poserer framför sin fars Saab 9-5 på tillfälligt besök i Stockholm när Ny Tekniks bilreporter kom förbi och fick upp mobilkameran. Här ser man både det blå Reuterswärd-emblemet och flygplansvingen i grillen. Foto: Lars Anders Karlberg
Och så här fångade Ny Tekniks illustratör Ingemar Franzén upp Saabs varumärke under den djupa krisen 2008-2009. Foto: Ingemar Franzén
Det blå kylaremblemet är känsligt för slitage av sol eller biltvätt. Av någon anledning bleknar i alla fall den blå färgen. Foto: Olle Blomkvist

Saab i Trollhättan bygger bilar. Likväl har man stiliserade flygplansvingar på kylargrillen. Allt för att påminna om arvet från flygplanstillverkaren Saab - Svenska Aeroplan AB.

Publicerad

Saab är företaget med många ansikten och många olika logotyper genom årens lopp – flyg-Saab, bil-Saab och Saab Scania.

I dag är bil-Saab och flyg-Saab två olika företag med olika ägare och Scania har inte längre något med Saab att göra över huvud taget.

Ett gemensamt har de dock kvar – det röda Gripenhuvudet ritat av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd 1984.

Men bil-Saab vill inte släppa den gamla flygplanssymbolen som funnit med ända sedan mitten av 1940-talet.

Till och med på de allra senaste bilarna  Saab 9-5 och Saab 9-4X syns arvet från flyg-Saab i form av stiliserade flygplansvingar med Saab-namnet i versaler i mitten.

Saabs allra första logotype från 1937 visade silhuetten av den tvåmotoriga, tyska störtbombaren Junkers Ju 86 som Sverige köpte in i 56 exemplar och döpte om till B3, med bokstäverna SAAB under planet.

Den logotypen är i dag ganska okänd.

I stället är det den logotype som skapades 1945 när Saab började bygga bilar som anses vara Saabs första logotype.

Silhuetten av den tvåmotoriga B3-bombaren byttes ut mot den likaledes tvåmotoriga attackbomaren B18, som var Saabs andra egenbyggda stridsflygplan. Det första var det enmotoriga bombplanet B17.

Samtidigt flyttades bokstäverna SAAB upp ovanför planet och den klassiska logotype som satt på varenda Saabbil i decennier var född.

I dag har Saab Automobile en variant av Carl Fredrik Reuterswärds blå ”knapp” med det röda Gripenhuvudet på motorhuven.

Men i grillen sitter ett flygplan – utan propellrar men med Saab-namnet mitt i.

Tyvärr har Saab drabbats av kvalitetsproblem på kylaremblemet. Det bleknar i solen eller om det är i biltvätten. Ingen kan säga riktigt vad det beror på men det yttre blå fältet i kylarenblemet tenderar att bli fläckvis silverfärgat för att så småningom blekna mera markant.

Stalltipset är att den blå knappen försvinner för gott i framtida Saabar. Det är ganska tydligt att Victor Muller och Saabs formgivare vill tillbaka till rötterna på riktigt.

På konceptbilen Saab Phoenix, som gjorde succé på bilsalongen i Geneve i våras,  ser man tydligt den ursprungliga silhuetten av B18-bombaren från 1960-talets Saabemblem rött lysande, inbäddad i bakljuspanelen. Se bildspelet ovan.

Läs artiklen Saabs bilar i ständig kris.

Saab Automobile AB är ett svenskt dotterbolag till det börsnoterade, nederländska företaget Swedish Automobile NV, före detta Spyker Cars NV. I vintras köpte den ryske bankiren Vladimir Antonov ut sportbilstillverkningen ur Spyker Cars och det börsnoterade bolaget har nu bara biltillverkningen i Trollhättan inom sina väggar. Spykers vd Victor Muller vill följaktligen byta namn på koncernen till Saab, men fick nobben av flyg-Saab (Saab Group), som delar namn med bil-Saab i ett särskilt avtal. Den svenska börsnoterade försvarskoncernen Saab i Linköping har ständiga problem med förväxlingen med det holländskägda, krisdrabbade bilföretaget i Trollhättan. Att låta Spyker byta namn till Saab skulle bara göra ont värre, menade de varumärkesansvariga på Saab Group och nobbade Victor Mullers ansökan. I stället bytte Spyker Cars NV vid bolagsstämman i maj namn till Swedish Automobile NV, ett namn som lätt skulle kunna ha förkortats till SAAB, men som slutligen blev Swan.