Fordon

Facit ger Scania rätt

I förgrunden Malin Holmström, som är formbestämmare på Scanias designavdelning för ergonomisk utformning av fordonen. Till vänster Håkan Kåreby och Anna Börjesson Bodestig, som är industridesigner. Foto: Dan Boman

Det var rätt att gå ner i arbetstid. Det visar Scanias kvartalsrapport, som presenteras i dag. Om bolaget hade sagt upp sin personal i stället hade det aldrig gått att reagera så snabbt när marknaden vände.

Publicerad

Med facit i hand är det lätt att konstatera att lastbilstillverkaren gjorde rätt som väntade ut krisen genom att sätta hela arbetsstyrkan på deltid.

Alternativet, att säga upp folk, hade varit fruktansvärt, tycker Martin Lundstedt, Scanias försäljnings- och marknadsdirektör.

- Att vi har kunnat behålla kompetensen är det allra viktigaste. Nu kunde vi snabbt svara upp mot den ökade efterfrågan från den latinamerikanska marknaden.

En solig kvartalsrapport visar att det var rätt tänkt. Siffrorna från första kvartalet var så överraskande bra, ett vinstlyft på 320 procent, att man var tvungen att gå ut med omvänd vinstvarning två veckor i förväg.

- Jag är stolt och glad över att vi tillsammans har gjort det här, för alla har gått ner i arbetstid och lön, även cheferna - inklusive vd Leif Östling. Det är en fråga om trovärdighet, säger Martin Lundstedt.

Så kan han också glädjas åt att sammanhållningen har stärkts av krisen.

Över en natt försvann marknaden när banken Lehman Brothers gick i konkurs förra hösten och världsekonomin klappade ihop. Scania, som är ett kundorderstyrt företag, fick inga beställningar.

I stället för att lägga varsel kom man överens med de fackliga organisationerna om att gå ner på deltid: 80 procent arbetstid, 90 procent lön och 100 procent pensionsinbetalningar. Antalet skift minskade från tre till ett. 60 procent sattes på utbildning; där fanns en nytta med lågkonjunkturen.

På FoU-sidan var det värre, man hade fullt sjå med att hinna med alla projekt redan på femdagarsvecka.

Det blev till att prioritera.

- Projekt som handlar om lagkrav, till exempel på utsläpp, kan man inte ta bort. Inte heller projekt med väldigt stort kundvärde, som minskad bränsleförbrukning - det har alltid toppprioritet.

Bort med allt slentriantänkande, hela organisationen ifrågasattes in i minsta rutin. Och tack vare tvärfunktionaliteten - alla vet vad alla håller på med på de olika avdelningarna - blev det möjligt att omfördela folk.

Att det har varit en tuff period sticker Martin Lundstedt inte under stol med. Vissa delar av krisorganisationen har man kunnat stå ut med enbart för att man har vetat att det är undantagstillstånd. Arbetsbelastningen har varit hård, särskilt på vissa funktioner.

Men Leif Östling sa i höstas att Scania uppenbarligen var överbemannat, eftersom det gick lika bra med fyradagarsvecka?

- Han satte fingret på vad som är grundläggande för Scanias arbetssätt: att jobba med ständiga förbättringar. Nu när vi går upp till femdagarsvecka ska vi hela tiden ifrågasätta värdet av det som fick läggas åt sidan. Istället ska vi använda "tid över" till att utveckla Scanias affärer.

Han tycker att Scania har visat svensk och europeisk industri att varsel är långt ifrån enda verktyget i lådan för att klara en konjunkturanpassning.

- Det handlar inte bara om den här lågkonjunkturen. Vi måste räkna med att det går upp och ner i ett allt snabbare förlopp.

3 saker Scania tar med sig ur lågkonjunkturen

* Möten En mötesfri dag i veckan är en krislösning som man behåller, när man nu återgår till femdagarsvecka. Fortsatt stenhård mötesdisciplin.

* Resor Minutiös reseplanering är ett smart sätt att spara pengar, som man ska fortsätta med. Det har också fört det goda med sig att man har lärt sig att utnyttja sina tekniska resurser bättre, typ webb- och videokonferenser.

* Uppmuntran Chefen ska fortsätta att uppmuntra medarbetarna att ifrågasätta, prioritera och förenkla.