Fordon

Experter om kritiken mot Tesla-laddaren: Ni har fel

Tesla Semi Foto: Polaris Images
Olle Johansson, Power Circle Foto: Power Circle

En snabbladdare med effektbehov motsvarande en mindre stad. Enligt kritiker gör det Teslas el-lastbil omöjlig – men nu ifrågasätts den analysen. ”Att plocka det ur elnätet är inga som helst problem”, säger Olle Johansson på Power Circle.

Publicerad

Det är nu ett par veckor sedan som Tesla presenterade sin elektriska långtradardragare. En klass 8-lastbil som hade oerhörda 80 mils räckvidd och som skulle kunna snabbladdas på 30 minuter.

Både den utlovade räckvidden och tanken om så kallade ”megacharging” förvånade experter – och har skapat en rejäl debatt.

Ett stort frågetecken har varit huruvida den påstådda megaladdningen, som skulle behöva en effekt på runt 1 600 kW, verkligen skulle gå att få till. Många kritiker anser att elinfrastrukuten helt enkelt inte kommer mäkta med.

– Ännu har man inte hittat ett sätt att överföra effekten. Vi talar om megawattladdare Det är en väldigt stor utmaning med laddare som klarar en så stor effekt, har Nils-Gunnar Vågstedt, Scanias chefsingenjör inom elektromobilitet tidigare sagt till Ny Teknik.

Den farhågan är dock helt ogrundad, det menar Olle Johansson, vd för branschorganisationen Power Circle.

– Generellt sett är 1,6 MW ganska låg effekt jämfört med vad elnätet kan leverera. Som exempel ska den planerade batterifabriken i Sverige ha en 300 MW-ledning. Dock kan man inte plocka ut de här effekterna var som helst, säger han.

Läs mer:

Olla förklarar att man kan jämföra det svenska elnätet med ett blodomlopp.

– Längst ut är de ganska klena, de är dimensionerade för slutanvändare som inte kräver så mycket. 1,6 MW är jättemycket i ett villakvarter, men inte i en industri.

Tesla har ännu så länge inte avslöjat hur de tänkt bygga ut sitt nätverk med ”megachargers”. Men det lär vara en lågoddsare att de hamnar längs med de stora trafiklederna, eftersom det är där behovet skulle vara.

– Stamnätet är väldigt robust och delvis så går de redan längs med de stora trafiklederna. Så det lär inte vara några problem att få till en megacharger. En tanke kan vara att man kombinerar laddarna med batterilagring. Det är ju en rätt elak effektprofil när en lastbil kommer och ska hugga 1,6 MW. Det kommer vara de lokala förutsättningarna som styr. Exempelvis så är logisticentraler i dag inga stora elförbrukare, så för dem kan det bli kostsamma förstärkningar om de vill ha en laddare. Men troligtvis gäller samma saker som för elbilar. Basladdningen sker när bilen inte används och då laddar du på lägre effekter.

Men även om rubrikerna kring Tesla-lastbilen har varit många, så säger Olle att elbranschen hittills inte har börjat planera för eventuella megaladdare.

– Nej, jag kan inte påstå att vi har påbörjat något sådant. Det kommer ta flera år innan det kommer kommersiellt och ytterligare några år innan de får stort genomslag. Sedan behöver det ju inte vara så att batterilastbilar är det som kommer slå. El-vägar är ju kanske ett alternativ som skulle ta bort behovet av megacharging. Batterier kanske bara används som alternativ när man tar sig utanför elvägarna, säger Olle Johansson.