Fordon
Experten: Därför skimrar satelliter i guld
Den guldglänsande mantel som ser till att satelliter i rymden håller rätt temperatur består av flera lager tunna aluminiserade plastfilmer. Lagren separeras av plastnät. När satelliten är i rymden råder vakuum mellan lagren. Det får manteln att fungera som en termos, förklarar Karin Woxlin, projektledare på Ruag Space och expert på termisk analys. Foto: Ruag
Varför är satelliter insvepta i guldfolie? Det är något flera av Ny Tekniks läsare undrar över. Karin Woxlin på rymdföretaget Ruag Space ger ett svar som förvånar.
Oavsett alla bilder som finns av guldglänsande satelliter har de inte ett enda gram guld på sin yta. Det konstaterar Karin Woxlin, projektledare på Göteborgsföretaget Ruag Space och expert på termisk analys. Företaget utvecklar och tillverkar avancerad teknisk utrustning för rymden. Frågan om varför satelliter är insvepta i guldfolie är hon van att få. Och svaret är inte det som den som undrar förväntar sig.
– Guld är överhuvud taget inte inblandat. Den guldliknande folien är i själva verket det översta skiktet av en "mantel" som fungerar som en slags termos i rymden, säger Karin Woxlin.
Mantelns översta skikt består av en gulaktig plastfilm som belagts med aluminium på insidan. Det mesta av solens strålar går igenom plasten och reflekteras av aluminiumfolien. Det är det som gör att satelliten ser ut att skimra i guld.
Den lilla mängd sol som fångas upp (eller absorberas) av manteln måste kunna stråla bort. Manteln skulle annars bli för varm eftersom det inte finns någon kylande luft i rymden. Det är därför den gula plasten behövs. Den är till skillnad från aluminium bra på att stråla ut värme.
– Så min förklaring på varför en satellit är insvept i en gulaktig mantel (filt) - som brukar kallas MLI (Multi Layer Insulation) - är att den isolerar så att det varken blir för varmt eller för kallt inne i satelliten utan att manteln själv blir varm.
Gilla Ny Teknik på Facebook