Fordon
Expert: Trafiken korkar igen med självkörande bilar
Hade samhället omedelbart ställt om till en självkörande fordonsflotta hade det inneburit en katastrof, menar Jan Hellåker på Drive Sweden.
Jan Hellåker är programansvarig för det statligt finansierade innovationsprogrammet Drive Sweden, som samlar en mängd olika aktörer för att skapa en gemensam strategi för hur Sverige ska möta en framtid med nya sätt att transportera varor och människor på.
Han konstaterar att det just nu råder en ”hype utan dess like” i branschen kring självkörande fordon, men försöker själv att inta en ”nykter syn” och tänka sig in i olika scenarier.
– På frågan från kommissionen i Bryssel om hur vi så fort som möjligt ska införa självkörande bilar svarade jag: Gör inte det. Det blir en katastrof! Det hade blivit så bekvämt för människor att sitta och jobba i bilköer att infrastrukturen hade korkat igen.
Därför förespråkar Jan Hellåker ett samhällsperspektiv. Självkörande bilar kommer att möjliggöra mer samåkning och bildelning.
Läs mer:
– Vi kommer inte behöva ha varsin bil. Vi kommer att kunna lösa samma transportbehov som vi har i dag, men med en mycket effektivare teknik, säger han.
Det kommer fortfarande att finnas bekvämlighets- och statusskäl att äga en egen bil. Med hänvisning till omvärldsanalyser menar han dock att unga allt oftare efterfrågar tjänsten, inte själva prylen.
– Det vi vill se är ett Spotify fast för transportbranschen. Att bygga mobilitet som en tjänst, där man kombinerar en väl fungerande kollektivtrafik med självkörande fordon för kortare transporter, säger han.
Trots att den här förändringen inte är möjlig att genomföra över en natt ser han ingen anledning att vänta med förberedelserna.
– Vi kan börja redan i dag med tjänstekoncepten, som till exempel att knyta ihop kollektivtrafikens utbud med bilpooler. Över tid kommer de här transporterna att bli självkörande, men det adderar ytterligare ett värde till affären, säger Jan Hellåker.
Läs mer:
Är inte biltillverkarna rädda för att förlora intäkter om ägandet fasas ut?
– Jo, de är det, säger han men menar att det kan bemötas på flera sätt.
– Eftersom fordonen kommer att användas mer så slits de hårdare. Produktionsvolymen påverkas inte så mycket som man kan tro. Drivlineförändringar kommer att införas snabbare vilket gör att vi snabbare kan uppnå en fossilfri flotta. Dessutom har i princip alla personbilstillverkare startat affärsverksamhet inom mobilitetstjänster.
– De inser att något är på väg att hända och rustar sig inför utvecklingen. Fordonstillverkare som inte hoppar på detta tåg kommer att uppleva ett ”Kodak-moment”, säger han.
Vilken är den största utmaningen inför framtiden? Den allmänna acceptansen för självkörande fordon, lagstiftningen eller något annat?
– Jag tror inte att det finns en enskild utmaning utan det handlar om vilken miljö man verkar i. Lagstiftningen kan åtminstone på global nivå bli en huvudvärk eftersom det går lite långsamt i det arbetet. Det faller tillbaka på Wienkonventionen om att det alltid ska finnas en person med fullt ansvar i fordonet, vilket tolkas olika i olika länder. Men samtidigt tycker jag att de flesta är medvetna om brådskan att lösa detta, säger Jan Hellåker.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!
Program för innovation
Drive Sweden är ett strategiskt innovationsprogram kring framtidens mobilitet som samlar aktörer från alla berörda samhällssektorer.
Det startades våren 2015 och finansieras av Energimyndigheten, forskningsrådet Formas och Vinnova. Lindholmen Science Park står som värd för programmet. Ordförande är Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare infrastrukturminister.
Programmet har en mängd partner, bland annat Postnord, KTH, IBM, Nobina, Trafikverket, Uber och Volvo.