Fordon
Expert om Teslas nya lastbil: ”Räckvidden förvånar”
Tesla har presenterat sin ellastbil - Tesla semi. Så säger experterna om lastbilen.
Att förändra bilbranschen är svårt, att förändra transportbranschen möjligen ännu svårare. Om Tesla är på väg att lyckas inom den förstnämnda kategorin återstår ännu mycket arbete inom den sistnämnda.
Tidigt i morse svensk tid avtäcktes hur som helst det som Tesla menar kommer att förändra de tunga vägtransporterna.
Ny Teknik bad några experter inom transport kommentera den nu presenterade lastbilen och vilken inverkan den kan få på transportsystemet.
Johan Woxenius professor i logistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, förvånades över att Tesla väljer att satsa på en lastbil för de tunga fjärrtransporterna i stället för en mindre distributionslastbil.
- På distributionsbilssidan har det redan börjat dyka upp andra typer av drivlinor än diesel. Där är det sällan lastens volym och vikt som avgör kapaciteten utan hur länge chauffören får köra. Dessutom går bilarna ofta i miljöer känsliga för buller och utsläpp. Jag hade därför förväntat mig en distributionsbil, säger han.
Läs mer:
Det som förvånade Johan Woxenius mest var dock den räckvidd Tesla menar att Semi uppnår: 80 mil vid full last, det vill säga totalt drygt 33 ton.
- På den tunga fjärrsidan har man länge sagt att man vid batteridrift i princip endast kan bära med sig batterierna som krävs, säger han men betonar att det av den presenterade informationen inte framgår vilken tomvikt lastbilen har, och därmed hur mycket den kan lastas med.
Vad driver utvecklingen inom tunga vägtransporter i dag?
- Det finns just nu en stor osäkerhet inom branschen. Om bara ungefär en och en halv lastbilsgeneration ska vi vara helt fossilfria. Det innebär att det du köper år 2020 ska kunna leva kvar till 2030 då vi ska vara fossilfria. Så det är bråttom.
Kan en helt elektrisk dragbil likt Tesla Semi bli gångbar i branschen?
- Kan du till en rimlig kostnad köra likadant med en elektrisk dragbil som du gör med en dieseldriven variant i dag är det väl precis det här som branschen väntat på. Den har hoppats på ett tekniskt substitut så man slipper göra de mer omfattande systemförändringarna, säger Johan Woxenius.
Han tycker inte att Semi känns som något unikt koncept i övrigt, även om hytten ser lite futuristisk ut. Han tycker också det är bra att Tesla satsar på att byta ut en komponent i det befintliga lastbilssystemet (dragbilen) i stället för att lansera ett nytt integrerat fordonskoncept.
Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på Chalmers, menar att det alls inte är säkert att Tesla kommer att lyckas introducera Semi brett, men att det ur förändringssynpunkt är bra med entreprenörer som Elon Musk.
- Vissa entreprenörer har förmågan att hajpa grejer och förändra världen. Det här är inte lika spektakulärt som det Steve Jobs gjorde men utgör samma tänk, säger Björn Sandén.
Han påpekar att det knappast heller är givet att stora batterier blir det som eventuellt lyckas förändra de tunga transporterna. Bränsleceller, elvägar och möjligen biodrivmedel utgör gångbara alternativ.
- Vilket av de olika spåren som vinner är en öppen fråga. Men i förändringsprocesserna som nu pågår dyker det upp idéer som till slut bildar ett nytt system. Tesla gör ett bra jobb på det sättet, säger han.
En annan aspekt är att industrialister som Musk visar för politikerna att det faktiskt är tekniskt möjligt att bygga en lastbil som går att köra hyggligt långt utan direkta fossilutsläpp.
- Kanske vågar de därmed införa hårdare utsläppsgränser, precis som man nu börjat göra i städer. Det ena ger det andra och man får en positiv spiral, säger han.