Fordon
Emirates vd öppnar för fönsterlösa flygplan
Flygbolagets lyxsvit har redan fått en digital utsikt. Nu öppnar Emirates Airlines vd för att ta bort alla fönster på framtida flygplan. Och den europeiska byrån för luftfartssäkerhet ser inga problem.
Redan förra året visade Emirates Airlines upp sin nya förstaklassmiljö där man bland annat samarbetat med Mercedes får att höja lyxupplevelsen. Redan i dag kan passagerare som betalar för de bästa platserna på bolagets Boeing 777-300ER få uppleva virtuella fönster.
Utsikten hämtas från fiberoptiska kameror på flygplanets utsida – och nu öppnar Emirates vd för att skippa alla traditionella fönster på framtidens flygplan. Enligt Tim Clark skulle fördelarna vara många.
– Tänk dig att du går ombord på ett flygplan utan fönster, men när du kommer in på insidan så finns det fönster. Man har därmed skapat en flygplanskropp som inte har några strukturella svagheter på grund av fönster. Flygplanet blir lättare och planet kan flyga snabbare – de kommer dra mindre bränsle och kan flyga högre, säger Tim Clark till BBC.
Inte riskfritt med fönsterlösa flygplan
Han hävdar att den bild som i dag ersätter fönstren i lyxsviten är ”så bra att den överträffar det mänskliga ögat”. Men professor Graham Braithwaite, flygsäkerhetsexpert vid Cranfield University, höjer ett varningens finger. Vid en nödsituation, exempelvis en brand, måste personalen kunna se ut genom fönstren för att veta hur flygplanet bäst ska evakueras.
Trots det stöter konceptet inte på patrull hos den europeiska byrån för luftfartssäkerhet: ”Vi kan inte se någon specifik utmaning som inte skulle kunna lösas för att garantera en säkerhetsnivå som är likvärdig med ett flygplan som utrustats med fönster”, säger AESA till BBC.
Professor Braithwaite konstaterar att en introduktion av tekniken i slutändan hänger på huruvida passagerarna kan acceptera konceptet. Och även små tekniska problem kan få stora biverkningar på resenärernas trivsel.
– Ett flygplan kan vara en väldigt klaustrofobisk plats, och flygresor är för många redan i dag ångestframkallande. Till detta kan uppdateringsfrekvensen hos skärmtekniken ge oönskade bieffekter. Kommer de flimra? Hur stor blir fördröjningen? Hur kommer det här påverka en person under en långflygning, säger Graham Braithwaite.