Fordon

Elektrisk snöskoter från Finland testas under VM i Åre

Snöskotern Aurora E-sled Foto: Aurora Powertrains
Snöskotern Aurora E-sled Foto: Aurora Powertrains
Snöskotern Aurora E-sled Foto: Aurora Powertrains
Ari Karjalainen, vd och grundare Aurora Powertrains Foto: Philip Juliusson/Vattenfall

Begränsad räckvidd – men gott om effekt. Finska Aurora Powertrains testar tio elektriska snöskotrar under världscupen i Åre.

Publicerad

Det alpina världsmästerskapet i Åre pågår just nu. Arrangörerna kallar evenemanget för ”det mest hållbara alpina världsmästerskapet någonsin”. Det innebär bland annat att 70 procent av transporterna ska ske på ett ”hållbart sätt”.

Finska Aurora Powertrains från Rovaniemi finns därför på plats med tio elektriska snöskotrar. De kallas E-sled och ska användas för att transportera människor på slädar mellan ett hotell och arenan.

Utgår från en Lynx Adventure

Företaget har hittills byggt 25 elektriska snöskotrar, berättar Ari Karjalainen, vd och grundare.

Utgångspunkten är chassit till en Lynx Adventure som köps in utan förbränningsmotor och byggs om till elektrisk drift. En elmotor som ger maximalt 80 kilowatt installeras. Samma snöskoter med förbränningsmotor brukar ligga runt 60-70 kilowatt i effekt.

Den kraftöverförande variatorn tas bort vilket innebär att elmotorn driver bandet direkt. Energin lagras i ett litiumjonbatteri på 9,3 kilowattimmar. Det ger en räckvidd på 40 kilometer ”vid bra förhållanden”, enligt Ari Karjalainen (i de översända specifikationerna är räckvidden angiven till 35 km). En konventionell snöskoter tar sig typiskt 20–30 mil på en tank bensin.

– Den elektriska snöskotern är därför ännu inte lämplig för till exempel renvallning, konstaterar Ari Karjalainen.

Men parallellt med att bygga om snöskotrar arrangerar Aurora norrskenssafari för turister. Turerna varar i ett par tre timmar och den körda sträckan är begränsad till 15–25 kilometer. Då bjuder den elektriska varianten en behagligare upplevelse tack vare frånvaron av förbränningsmotor.

Kostar tre gånger så mycket

Snöskotern säljs ännu inte. Inköpspriset är cirka tre gånger så högt som en konventionell snöskoter som ligger kring 100 000–150 000 kronor.

– Det är främst på grund av materialkostnader, batteri, omvandlare, laddare och så vidare. När vi känner att produkten är redo och det finns en marknad så vill vi börja sälja den, kanske om några år. Vårt mål är att få ner priset till 20 000 euro (ungefär 200 000 kronor, reds anm.), säger Ari Karjalainen.

Det finns ett par andra tillverkare av elektriska snöskotrar. Mest uppmärksamhet har kanadensiska Taiga fått. I Österrike finns också företaget Icat med sin version Pro 13 ZE.

Rättad version: Lynx felstavat i den ursprungliga versionen.

Fakta: Specifikationer E-sled -A03

Hastigheter: Eco: 45 km/h, Comfort: 85 km/h, Peak Power: 100 km/h.

Räckvidd: Upp till 35 km

Vikt: Cirka 280 kilo

Längd: 3070 mm

Bredd: 1265 mm

Effekt: 80 kW (peak)

Vridmoment: 150 Nm (peak)

Batteri: 9,3 kWh litiumjon

Laddare: 120/240 VAC, max 6,6 kW, typ 2-kontakt.

Laddtid: 95% på 1,5h vid 6,6 kW